ZOO je vraj otvorená na základe záujmu

16.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Otváracie hodiny bratislavskej Zoologickej záhrady vychádzajú v zime z prieskumov návštevnosti, ktorá je v tomto období minimálna. Sú prispôsobené aj zmene denného režimu zvierat a ekonomickým limitom.

Tieto faktory viedli podľa riaditeľky ZOO Miroslavy Šavelovej k úprave otváracích hodín v zimnom období. Reagovala tak na kritiku čitateľa, ktorý ostal pred bránami ZOO so svojím sklamaným dieťaťom štvrť hodinu po pätnástej.

Podľa nášho čitateľa Jaroslava Pehala je pokladňa otvorená len do 15.00 h a to až do 31. marca Hoci sa celý objekt zatvára „až“ o 16.00, vstup doň znemožňujú už od 15.00 h aj tým, ktorí si chcú zaplatiť vstupné, hoci by v ZOO zotrvali čo i len pol hodinku, čo s mnohými malými netrpezlivými deťmi nie je vôbec problém.

„Apelujem teda na riaditeľstvo ZOO i zodpovedných pracovníkov na magistráte, aby otvárací čas prispôsobili požiadavkám občanov a hlavne peknému počasiu, ktoré kraľuje tejto zime i skorej jari. Veď sa stmieva až po 17.00 h. Absurditu situácie si uvedomia iste aj oni, ak prídu k ZOO o 15.10 h a budú musieť svojmu 3-ročnému drobcovi vysvetliť, prečo je zatvorené,“ napísal nám.

Podľa M. Šavelovej je zimný otvárací čas od 1. novembra do 31.marca od 10.00 do 16.00 h s posledným vstupom do 15.00 h. Dôležitým a nezanedbateľným faktorom je podľa nej zmena denného režimu zvierat v zime. „Chované jedince živočíchov, ktorých je vyše 1300 kusov, musíme na zimu pripraviť, čo znamená postupný prechod na zimné kŕmne dávky, privykanie na kratší pobyt vo vonkajších výbehoch, zabezpečenie zimovísk atď. U zvierat nie je možné zmeniť denný režim zo dňa na deň, mohlo by to vážne poškodiť ich zdravie,“ povedala nám.

Ako ďalej uviedla M. Šavelová, aj keby bola ZOO už vybudovaná a „bohatá“ zoologická záhrada, nemohla by si dovoliť predlžovať otvárací čas v čase minimálneho záujmu návštevníkov. Znamenalo by to podľa nej neefektívne vynakladanie prevádzkových prostriedkov.

Podľa riaditeľky ZOO tvrdenie čitateľa, že zariadenie si pohodlne žije z rozpočtu a zo sponzorských darov, môže vychádzať len z nepoznania podmienok a práce v ZOO. „Spomeniem aspoň tú skutočnosť, že príspevok zriaďovateľa nepokrýva ani zabezpečenie základných prevádzkových činností a limit mzdových prostriedkov nepostačuje ani na úhradu tých odpracovaných hodín, ktoré sú v súčasnosti,“ dodala M. Šavelová.

Na porovnanie, najnavštevovanejšia ZOO na Slovensku - v Bojniciach, je do februára otvorená od 7.00 do 15.00, v marci však až do 17.00 h. ZOO Praha je do februára otvorená od 9.00 do 16.00, v marci do 17.00 h. Čo je však podstatné, pokladnicu v Prahe zatvárajú polhodiny pred záverečnou. Najstaršia ZOO na svete - Tiergarten Schönbrunn, je otvorená v januári od 9.00 do 16.30 h, vo februári do 17.00 a v marci až do 17.30 h. Aj tu však zatvárajú pokladnice až polhodiny pred záverečnou.

(rob)
Páčil sa vám článok?