Dlhé diely začínajú byť preplnené

1.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Nedávno som sa dočítala, že spoločnosť, ktorá plánovala výstavbu veľkého obytného komplexu s 326 bytmi na Dlhých dieloch, tento svoj zámer zatiaľ pozastavila. Je zrejmé, že tak urobila len dočasne, kým, ako zrejme predpokladá, utíchnu protesty obyvateľov proti akejkoľvek výstavbe.

A skutočne, sídlisko je preplnené, všade parkujúce autá, pôvodná zeleň predtým nádhernej lokality nad Dunajom je už minulosťou a výstavbou výškových a polyfunkčných domov sa obyvateľom čoraz viac zakrýva výhľad na Dunaj, lesy a mesto - čo robilo toto sídlisko príťažlivou lokalitou. Obyvateľom chýbajú proporčne rozmiestnené a kvalitné služby, obchodná sieť i zábavné centrum. Najmä horná časť Dlhých dielov je projektovaná ako nocľaháreň.

Ulice ako Veternicová, Hlaváčiková, Nad lúčkami, Beniakova sú v podstate bez efektívnejšej dopravy, hoci ide o kopcovitý terén a vláčiť nákupy od konečnej spojov 33 a 32 je naozaj pre mnohých, najmä starších ale aj mamičky s malými deťmi nad sily. Okrem reťazca Billa v podstate nemáte v tejto časti Karlovej Vsi iný väčší, dobre vybavený obchod. V hornej časti chýbajú vynovené a dobre udržiavané ihriská pre najmenších. V zanedbaných pieskoviskách sa často preháňajú psy a túlavé mačky. Žiadne hojdačky či dômyselné preliezačky pre deti na konci Dlhých dielov nenájdete. Len akési torzá, kam pustiť dieťa je nebezpečné, hrozí úraz.

Minule sa mi dostal do rúk časopis Centra bývania. Keď som si ho prelistovala, bola som zaskočená informáciou o výstavbe ďalších domov na Dlhých dieloch. Na Kresánkovej ulici - 52 bytoviek, Nové bratislavské centrum - 137 bytov, Dlhé diely nad Devínskou cestou - štyri dvojice domov, v každom tri byty. Ďalej čiastočne vybudovaný komplex v dolnej časti ulice Nad lúčkami so 104 bytmi, byty na Matejkovej ulici, výstavba na Majerníkovej ulici a nedávno tu začali stavať výškovú budovu, no a na Námestí sv. Františka sa stavia 17-poschodová opacha, ktorá úplne znetvorí nedávno dobudované malé námestie.

Možno som ani nemusela vymenovať všetky plánované alebo rozostavané stavby. Urobila som tak zámerne, aby si aj nové vedenie samosprávy mestskej časti Karlova Ves uvedomilo absurdnosť neustálej zástavby Dlhých dielov i celej Karlovej Vsi a skutočnosť, koľko nových obyvateľov po ukončení uvedených stavieb pribudne na dnes už naozaj preplnenom sídlisku.

Nataša Repková, Karlova Ves

LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?