Zoo sa obáva výstavby diaľnice

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Plánovaná výstavba nového diaľničného úseku D2 Lamačská cesta - Staré Grunty, ktorý vyústi v Mlynskej doline, ovplyvní aj život bratislavskej Zoologickej záhrady.

Upozornilo na to vedenie zoo s tým, že chcú zabrániť opakovaniu situácie spred niekoľkých rokov, keď výstavbou diaľničného privádzača prišla zoo o dve tretiny areálu a niekoľko druhov vzácnych zvierat. Vedenie bratislavskej zoo preto žiada, aby mesto v rozpočte pre tento rok vyčlenilo 1 milión korún na vypracovanie štúdie zaoberajúcu sa vplyvom stavby tunela pod Sitinou na situáciou v zoo.

Tohtoročný rozpočet Zoologickej záhrady počíta s prostriedkami vo výške 25 miliónov korún, čo je o 4 milióny viac ako vlani. Ďalších 13 miliónov požaduje vedenie zoo na vybudovanie afrického komplexu pre vzácne druhy, ktoré sa pre stavbu diaľnice budú musieť premiestniť do hornej časti záhrady, a na rekonštrukciu levinca. O ďalšom rozširovaní nových druhov zvierat sa aj vzhľadom na plánovanú výstavbu zatiaľ neuvažuje. Poslednými prírastkami sú plameniaky, ktoré do Bratislavy prepravili na jeseň.

(brn)
Páčil sa vám článok?