Detox dostal, pokutu, polícia pátra ďalej

1.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prípad požiaru v petržalskom sklade nebezpečných odpadov banskobystrickej firmy Detox, ktorý horel v polovici júna minulého roku, je uzatvorený z hľadiska ochrany životného prostredia, ale polícia ho ešte stále vyšetruje.

Ako informoval hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Michal Štefánek, bratislavskí inšpektori tejto firme uložili pokutu ešte v októbri. Detox sa následne odvolal, ale ústredie SIŽP nenašlo dôvody na zmenu rozhodnutia nižšieho orgánu. Firma teda musí do fondu životného prostredia zaplatiť pol milióna korún. Rozhodnutie je právoplatné.

K udeleniu pokuty viedli podľa M. Štefánka výsledky hĺbkovej kontroly v priestoroch firmy, ktorú vykonali inšpektori odpadového hospodárstva. Pri kontrole sa zistili závažné chyby. Detox napríklad neviedol evidenciu o niektorých druhoch a množstve odpadu, takže ešte stále nie je a ani nebude možné povedať, čo všetko v Petržalke horelo.

Firma tiež nakladala s viacerými druhmi nebezpečného odpadu bez súhlasov štátnej správy a obvodného úradu životného prostredia a vykonávala zber viacerých druhov odpadu. Na ústredí firmy v Banskej Bystrici sa odmietli vyjadriť pre Bratislavské noviny k prípadu s tým, že s médiami komunikujú výlučne prostredníctvom tlačových agentúr.

Prípad však nie je ešte uzavretý z trestno-právnej stránky. Podľa polície výsledky vyšetrovania poukazujú na to, že požiar v sklade založil niekto úmyselne. V tejto súvislosti sa hovorí o útoku konkurencie. Pre políciu je však páchateľ zatiaľ neznámou osobou, a preto pokračuje vyšetrovanie vo veci trestného činu verejného ohrozenia proti neznámemu páchateľovi.

(gub)
Páčil sa vám článok?