Klub Machovisko prešiel refrešom: IPčko znova otvára dvere nízkoprahového klubu pre mladých

Zdroj: klubmachovisko.sk

Páčil sa vám článok?

Občianske združenie IPčko v Bratislave znova otvára nízkoprahový Klub Machovisko pre mladých ľudí. Klub už tri roky ponúka bezpečný priestor, v ktorom hlavne mladí nájdu psychologickú pomoc a podporu.

Ako nás informovala Frederika Hazéová z OZ IPčko, od otvorenia poskytli psychológovia v Klube Machovisko takmer 22-tisíc pomáhajúcich a krízových intervencií. V posledných mesiacoch klub prešiel zmenami, aby lepšie reagoval na potreby mladých.

V stredu 3. apríla sa v Bratislave na ulici Na vŕšku v Starom Meste otvorí refrešnutý nízkoprahový Klub Machovisko pre mladých ľudí, ktorý je pre otvorený a prístupný bezplatne a anonymne od stredy do soboty, v čase od 15:00 až do večerných hodín. Mladí ľudia tu nájdu popri príjemnom komunitnom prostredí plnom aktivít, workshopov, podujatí a hier aj podporu a odbornú psychologickú pomoc. Hlavnou cieľovou skupinou Klubu Machovisko sú mladí ľudia od 15 do 25 rokov.

Machovisko je projektom OZ IPčko, ktorý mladým pomáha už od roku 2021. Aktuálne v ňom pôsobí šesť psychológov a psychologičiek. „Za posledné tri roky sme tu v neformálnom prostredí poskytli 21,756 pomáhajúcich a krízových intervencií,“ vysvetľuje vedúca Klubu Machovisko Katarína Vincová. Minulý rok sa psychológovia v klube  stretávali najmä s témou sebapoškodzovania, s myšlienkami na ukončenie života, či s témami identity, vzťahov a šikany.

„Svet mladých ľudí sa neustále mení a my sa musíme týmto zmenám prispôsobovať a nebáť sa ich, aby sa u nás cítili dobre, bezpečne a boli otvorení pomoci a podpore, ktorú tu môžu dostať“ hovorí Katarína Vincová.

Keďže budova si vyžadovala nevyhnutnú rekonštrukciu, psychológovia sa to rozhodli využiť ako príležitosť na zmenu. „Niekoľko týždňov sme zbierali podnety od mladých ľudí, ktorí nás navštevujú, aby sme zistili aký klub by radi mali oni. Pre mladých je totiž veľmi dôležité, aby mali na výber z možností, ktoré sú pre nich relevantné a aby boli súčasťou rozhodovania o tom, čo sa ich týka. Inak si k tomu nevytvoria vzťah,“ hovorí Marek Madro, riaditeľ OZ IPčko.

Po rekonštrukcii priestorov bude klub znova otvorený, čo IPčko oslávi úvodným programom pre verejnosť. V stredu 3. apríla sa od 15:00 hod. do 20:00 hod. môže ktokoľvek prísť pozrieť na nové priestory a vychutnať si sprievodný program, ktorého súčasťou bude aj koncert skupiny Medial Banana, diskusia o sexuálnom zneužívaní s riaditeľom IPčka Marekom Madrom, s riaditeľom odboru prevencie kriminality na MV SR Jozefom Halcinom a s influencerkou Petrou Klimovou Dzvoníkovou, či čítanie príbehov, ktoré Klub Machovisko za posledné tri roky zažil.

„Tešíme sa, že sme mohli tieto zmeny v klube urobiť a sme zvedaví, ako sa mladí ľudia budú u nás cítiť. Najdôležitejšie pre nás je, aby bol tento priestor ich, aby ho spoluvytvárali a cítili v ňom podporu a bezpečie,“ dodáva Marek Madro.

(ms)

Páčil sa vám článok?