Prievoz bude možno v zime bez lekárov

18.12.2006
Páčil sa vám článok?

Z bývalého zdravotného strediska v Prievoze zostali funkčné len dve ordinácie praktických lekárov. Budova však funkčná nie je, nemá kúrenie a teplú vodu a hrozí, že vyše tri tisícky pacientov budú musieť hľadať prvé ošetrenie inde.

Súkromní lekári Zlatica Pohlyová a Roman Rutkovský totiž majú podpísanú nájomnú zmluvu len do konca tohto roku. Je málo pravdepodobné, že majiteľ budovy, zdravotnícke zariadenie Pro Bios, zmluvu predĺži, to skôr náhle mrazy lekárov z budovy vyženú, pretože vysoké miestnosti sa jednoducho nedajú vykúriť elektrickými ohrievačmi. Ako povedal R. Rutkovský, konateľka firmy Pro Bios Vlasta Provazníková obom lekárom v septembri navrhla, aby predčasne ukončili zmluvu, pretože majiteľ má v pláne na mieste vybudovať polyfunkčný objekt.

 

Podľa tlačovej správy by sa mal pôvodný objekt - štýlová obecná radnica z roku 1928, zrekonštruovať a viacpodlažnou prístavbou by vznikli priestory pre súkromnú polikliniku. Dokonca za účasti bývalého starostu Pavla Kuboviča tu položili základný kameň stavby. Projekt však nemá kvôli sporu s ďalším nájomcom schválené stavebné povolenie. Otázne je aj to, kam by chodili prievozskí dôchodcovia, čo sú dve tretiny tunajšej klientely, po recepty, lebo v lokalite iný lekár prvého kontaktu jednoducho nie je.

Pri privatizácii zdravotníckych zariadení sa budúci majitelia museli zaviazať, že v objekte udržia zdravotnú starostlivosť. Táto podmienka je trvalá a jej porušenie môže byť dôvodom na odstúpenie od zmluvy, upozorňuje hovorkyňa Fondu národného majetku Tatiana Lesajová. Riešenie je. Iná firma v tej istej mestskej časti vybudovala na čas rekonštrukcie objektu pre lekárov náhradné priestory.

Na otázku, ako sa bude zabezpečovať primárna zdravotná starostlivosť pre obyvateľov Prievozu počas rekonštrukcie tohto objektu, a najmä na tému záväzku vyplývajúceho z privatizačnej zmluvy, sa vyjadrila Iveta Komorovská, marketingová manažérka spoločnosti Pro Bios: „Vzhľadom na to, že budova na Radničnom námestí nezodpovedá hygienickým normám, nie je možné v jej priestoroch naďalej poskytovať zdravotnú starostlivosť. Je pripravený nový projekt, na základe ktorého sa uskutoční rozsiahla komplexná rekonštrukcia.“

Stav objektu však spôsobuje i to, že ho majiteľ evidentne dlhodobo neudržiaval a že sa neopravilo kúrenie, čo V. Provazníková nájomníkom sľubovala ešte v máji tohto roku.

Páčil sa vám článok?