V lesoparku už nebudú robiť holoruby

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Holorubná ťažba dreva v Bratislavskom lesnom parku, ktorú kritizovali ochranárske organizácie i mnohí občania, by mala byť minulosťou. Mestské lesy prijali zmeny, ktoré zohľadňujú, že lesopark plní aj rekreačné účely.

Vyplýva to z návrhu nového funkčného členenia a zásad hospodárenia v časti Bratislavského lesného parku v správe Mestských lesov, ktorý v týchto dňoch odobrilo aj mestské zastupiteľstvo. Podstatou tohto návrhu je, že rekreačno-zdravotná a prírodno-ochranná funkcia Bratislavského lesného parku bude mať priroritu pred ekonomickou funkciou ťažby dreva a z toho vyplývajúcemu spôsobu lesníckych činností, medzi ktoré patrili aj toľko kritizované holoruby.

Schválený návrh okrem iného ukladá riaditeľovi Mestských lesov nielen zapracovať zásady tohto materiálu do Lesného hospodárskeho plánu pre Lesný hospodársky celok Železná studienka a Rača v rokoch 2006 - 2015, ale musí umožniť, aby sa tak stalo za účasti zástupcov mimovládnych organizácií.

Územie Bratislavského lesného parku je definované ako lesopark, ktorého cieľom je vytvárať podmienky na krátkodobú rekreáciu, pobyt v prírode a šport v lesnom prostredí pri súčasnom zabezpečovaní biologickej rovnováhy a ekologickej stability územia, ochrany prírody a zachovaní krajinného rázu územia.

Dôležitý je prechod na takzvaný výberový spôsob hospodárenia, pri ktorom by sa už nemala používať holorubná ťažba dreva. Súčasne sa predpokladá rozdelenie územia do dvoch zón, ako aj vyššia vybavenosť lesoparku lavičkami, ohniskami, prístreškami, ihriskami, priestormi na zimné rekreačné športy, občerstvovacie a hygienické zariadenia a zdroje pitnej vody.

(lau)

Páčil sa vám článok?