V Lamači bude útulok pre bezdomovcov

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Snaha predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Ľuba Romana pomôcť bezdomovcom v meste priniesla konkrétny efekt: od 6. decembra bude fungovať nocľaháreň pre ľudí bez domova v mestskej časti Lamač.

Ľ. Roman dal asi pred poldruha rokom verejný prísľub organizáciám tretieho sektora v oblasti neštátnych sociálnych služieb, že Bratislavský samosprávny kraj sa bude podieľať na vybudovaní útulku pre ľudí bez domov. „Takýto projekt sme mali pripravený už pred minuloročnou zimou,“ povedal nám vedúci odboru odvetvových činností Úradu Bratislavského samosprávneho kraja Štefan Jaška.

„Útulok mal byť v Petržalke v priestoroch bývalej vojenskej katedry. Z najrôznejších dôvodov, nie však našou vinou, sa nám to nepodarilo zrealizovať. Keďže župan chcel splniť svoj prísľub, intenzívne sme hľadali iné riešenie, čo sa nám podarilo v týchto dňoch. Ak všetko dobre pôjde, od 6. decembra najneskôr však do vianočných sviatkov, otvoríme nocľaháreň určenú na núdzové ubytovanie pre ľudí bez domova, ktorá sa bude nachádzať v areáli nášho zariadenia sociálnych služieb Rozsutec na Furmanskej ulici 4 v Lamači.“

Zariadenie bude vybudované vďaka prispeniu Prvej stavebnej spoločnosti Bratislava a dodávateľa ubytovacích unimobuniek, firmy Rimon Bratislava. Kapacita zariadenia pre núdzové ubytovanie bude 42 lôžok, pričom zhruba polovica lôžok bude určená mužom a polovica ženám.

„Útulok bude slúžiť pre občanov starších ako 18 rokov na núdzové ubytovanie,“ uviedol Š. Jaška. „Jeho prevádzku bude zabezpečovať Bratislavský samosprávny kraj prostredníctvom nášho zariadenia Rozsutec. V týchto dňoch pripravujeme konkrétny štatút tohto zariadenia. Zatiaľ sme nerozhodli o tom, či sa tu bude podávať aj polievka alebo iné teplé jedlo.“

V nových unimobunkách bude okrem lôžok aj základné hygienické zázemie (sprchy, umývadlo, WC). Zariadenie by sa malo využívať v zimnom období v noci, cez deň by sa v ňom nemal nikto zdržiavať. Náklady na vybudovanie nocľahárne zatiaľ nie sú presne vyčíslené, v každom prípade by ich však mal znášať Bratislavský samosprávny kraj zo svojho rozpočtu. Nie je vylúčené, že na vybavení nocľahárne napríklad posteľnou bielizňou sa bude podieľať Slovenský Červený kríž - na túto tému sa ešte len bude rokovať.

Ľ. Roman sa osobne zúčastnil na zasadnutí miestneho zastupiteľstva v Lamači. Lamačskí poslanci reagovali pozitívne a so zriadením nocľahárne súhlasili. „Sme im za to veľmi povďační,“ vyhlásil Š. Jaška.

(lau)

Páčil sa vám článok?