Strom v meste je čoraz väčšou vzácnosťou

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na oddelenie životného prostredia miestneho zastupiteľstva Staré Mesto prichádzajú žiadosti, v ktorých občania žiadajú o povolenie výrubu stromu neraz z pozoruhodných príčin.

Napríklad, že zo stromu padá lístie a dvor treba zametať, že lístie upcháva odkvapy a treba ich čistiť, že korene stromu nadvihujú dlažbu cestičky, že koruna stromu tieni niektoré okná bytov, že zo stromu padajú konáre a ohrozujú deti...

Také a podobné žiadosti vedú k otázke, či niektorí žiadatelia vôbec vedia, že riešenie z ich pohľadu najjednoduchšie - vyrúbanie stromu - je spravidla to najhoršie. Pretože strom v dnešnom meste začína byť takou vzácnosťou, že jeho výrub je ospravedlniteľný len vtedy, keď to inak nejde: napríklad strom stratil stabilitu a ohrozuje pádom okolie, alebo na mieste stromu skutočne musí stáť stavba a podobne.

Strom v meste je mimoriadne dôležitý, lebo je významným zdrojom kyslíka, zvlhčuje a ochladzuje klímu, poskytuje tieň, komplexne priaznivo pôsobí na zdravie. Oslabenie ozónovej vrstvy v stratosfére obrátilo hodnoty: slnka je priveľa - tieň je dnes mimoriadne potrebný. Ovzdušie ulíc presycujú výfukové plyny z dopravy - kyslík je dnes mimoriadne potrebný....

Strom zlepšuje kvalitu života v urbanizovanom prostredí. Má z mnohých príčin cenu, akú predtým nikdy nemal. Takže občan by mal byť rád, ak mu konáre stromu siahajú k oknám, ak mu okolie bytu zhodnocuje stromová zeleň. Listy na zemi treba jednoducho pozametať, listy z odkvapov treba skrátka odstrániť ako v minulosti.

Nadvihnutá dlažba sa dá predsa predláždiť, suché konáre odpíliť. Stačí celkom málo: ubrať z osobného pohodlia, prípadne zavolať špecializovanú firmu. Zodpovednosť za strom má majiteľ pozemku, kde strom rastie. Úžitok zo stromu majú mnohí, ktorí majú to šťastie, že žijú v jeho blízkosti.

Kamil Procházka, poslanec Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava - Staré Mesto

Páčil sa vám článok?