Opäť otvorili kaviareň Au Café

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na petržalskom brehu Dunaja bola v polovici septembra otvorená reštaurácia a kaviareň Au Café. Kaviareň s týmto názvom tu vznikla už pred 176 rokmi, v šesťdesiatych rokoch minulého storočia však bola zbúraná.

Novú reštauráciu a kaviareň Au Café postavila spoločnosť spoločnosť Olympia, ktorá patrí rodine bratislavského župana Ľuba Romana. Ako potvrdil Ľubo Roman ml., touto investíciou sa snažia pokračovať v obnovovaní a skrášľovaní tejto časti Bratislavy.

Areál Au Café bude slúžiť aj na účely komorných koncertov a výstavy sôch. Prvou je výstava akademického sochára Imricha Vaneka. Súčasťou objektu je aj Klub županov podunajských krajín. Ako uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja Ľubo Roman st., myšlienka vytvoriť možnosti a priestor na stretávanie najvyšších predstaviteľov regiónov stredoeurópskeho priestoru a zvlášť podunajských krajín sa zrodila už dávnejšie.

Klub nemá inštitucionalizovanú podobu, podľa aktuálnej potreby bude slúžiť na pracovné neformálne rozhovory v príjemnom prostredí. Idea klubu vychádza zo základnej premisy zahraničnej koncepcie BSK, podstatou ktorej je zaujať v stredoeurópskom regióne dôležité miesto a význam. Roman je presvedčený, že dobré osobné kontakty a primerané prostredie tomu výrazne pomôžu.

Súčasťou slávnostného otvorenia Au Café bolo aj vysvätenie kríža, ktorý majiteľom kaviarne venovala svätojurská farnosť. Kríž je umiestnený na mieste bývalej kaplnky Jána Nepomuckého. Toto miesto by podľa kňaza malo slúžiť ako duševná potrava pre ľudí, ktorí si prídu posedieť do Au Café alebo neďalekého hostinca Leberfinger. Výstavba Au Café korešponduje so zámerom petržalskej samosprávy revitalizovať túto časť dunajského nábrežia, ktorá je známa aj ako Tyršovo nábrežie.

Kaviareň Au Café verejnosti po prvýkrát sprístupnili v roku 1827. Prvý zlatý dukát na jej výstavbu daroval František Jozef II. Zlatý vek zažila kaviareň začiatkom minulého storočia a až do 2. svetovej vojny bola vyhľadávanou výletnou bratislavskou reštauráciou. Jej úpadok zavŕšila asanácia v šesťdesiatych rokoch.

V objekte sa dnes nachádza okrem reštaurácie a kaviarne Au café aj jazykové centrum. Najväčšou pýchou je záhradná časť situovaná na brehu Dunaja, ktorá poskytuje najkrajší pohľad na panorámu Bratislavy. Pozemok, na ktorom stojí, má spoločnosť Olympia prenajatý od hlavného mesta na desať rokov a plánuje ho odkúpiť.

(brn, sita)

Páčil sa vám článok?