Urológ Zvanciger: Preventívnej prehliadky sa netreba báť, môže vám zachrániť život

15.3.2023

Zdroj: Urologické centrum

Páčil sa vám článok?

Rakovina prostaty je jedným z najčastejších onkologických ochorení u mužov a ročne si vyžiada stovky životov. Začína sa nenápadne a zo začiatku nebolí. Mužov brzdí strach a ostych z vyšetrenia prostaty, preto prichádzajú k lekárovi mnohokrát už neskoro. Odborníci však upozorňujú, že ak sa ochorenie zachytí včas, je liečiteľné s 97 % úspešnosťou.

„Každý muž po päťdesiatke by mal navštíviť urológa, aj keď nemá problémy,“ hovorí vedúci lekár Urologického centra Bezručova MUDr. Marek Zvanciger.

Rakovina prostaty zo začiatku nebolí

Muž s rakovinou prostaty zo začiatku zväčša nemá žiadne problémy. „Bolesť, pálenie pri močení, prímes krvi v moči, chudnutie alebo chronická bolesť v dolnej časti chrbta sú už väčšinou príznaky pokročilejšieho štádia choroby. Preventívne prehliadky u urológa sú mimoriadne dôležité a môžu zachrániť život. V praxi sa stretávame s tým, že muži majú z vyšetrenia prostaty strach. Rakovina v prvých štádiách nebolí, komplexné vyšetrenie ju ale dokáže zachytiť včas a je prvým krokom k úspešnej liečbe," vysvetľuje urológ MUDr. Marek Zvanciger.

Niektorí urológovia odporúčajú preventívne prehliadky už od veku 40 rokov, rizikoví pacienti, ktorí majú nádor prostaty v rodine, by mali chodiť na prevenciu každý rok. Po 50. roku života je podľa urológov takáto pravidelná prehliadka absolútne nevyhnutná.

Zdroj: Poliklinika Bezručova

Problém, ktorý sa môže týkať každého muža

„Ročne na rakovinu prostaty na Slovensku zomierajú stovky mužov, pritom by stačilo, keby pravidelne chodili na preventívne prehliadky,“ vysvetľuje urológ MUDr. Marek Zvanciger s tým, že ide o problém, ktorý sa môže týkať každého muža a neoplatí sa pred ním zatvárať oči. „Ročne absolvuje preventívne vyšetrenie len 6 až 12 percent mužov. Riziko úmrtia na rakovinu prostaty je pritom u mužov, ktorí pravidelne absolvujú preventívne vyšetrenia, veľmi nízke,“ dopĺňa.

Preventívna urologická prehliadka je jednoduchá, nebolestivá a pozostáva z rozhovoru s pacientom, ultrazvukového vyšetrenia, vyšetrenia krvi a moču a vyšetrenia prostaty cez konečník. Práve z toho má väčšina mužov strach. „Vyšetrenie nebolí, navyše je komplexné a okrem prostaty sa venuje aj obličkám, močovému mechúru, semenníkom a dokáže vylúčiť alebo potvrdiť rakovinu aj v týchto orgánoch,“ uviedol MUDr. Marek Zvacinger.

Zdroj: Urologické centrum

​Na foto: MUDr. Marek Zvanciger

Rizikom je genetika, vyšší vek i nadváha

Prostata je žľaza, ktorá je umiestnená pod močových mechúrom. Je miestom tvorby bielkovín, ktorých úlohou je chrániť spermie pred poškodením, je to zároveň „križovatka“, kde sa spájajú močové cesty a pohlavné cesty. Ako a prečo na tomto mieste vzniká rakovina? „Procesy rastu v prostate reguluje až sto chemických látok, hormónov a mediátorov, z ktorých najdôležitejší je testosterón. Všetky procesy, ktoré sú regulované týmito chemickými látkami vo vnútri prostaty, musia byť v rovnováhe. Ak je však narušená, vedie to k rýchlejšiemu rastu prostaty s rýchlejším množením buniek a s tým aj k zvýšenej pravdepodobnosti vzniku rakovinovej bunky s následnou možnosťou vzniku rakoviny,“ dopĺňa urológ.

Rizikovými faktormi pri vzniku rakoviny prostaty sú najmä genetika, vyšší vek i hormonálna nerovnováha, patria sem ale aj nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie i obezita. Vedúci lekár Urologického centra Bezručova MUDr. Marek Zvanciger vyzýva mužov, aby sa prevencie nebáli a zároveň upozorňuje, že genetiku a vyšší vek síce neovplyvníme, ale životosprávu a lekársku kontrolu vďaka urologickým preventívnym prehliadkam áno.

*Článok vznikol v spolupráci s Poliklinikou Bezručova.

...

Páčil sa vám článok?