Petržalský Veľký Draždiak chce miestna samospráva zmeniť na prírodné kúpalisko

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Okolie jazera Veľký Draždiak chce mestská časť Bratislava - Petržalka zveľadiť tak, aby mohla slúžiť ako plnohodnotné prírodné kúpalisko. Problémom je, že časť územia je v rukách iných vlastníkov.

V júni tohto roku zadala mestská časť architektonickému ateliéru MARKROP vypracovanie dokumentácie, ktorá by overila platnú aktualizáciu územného plánu pre územie Veľkého Draždiaka a jeho okolia. Pre úplnosť dodajme, že ide o územie vymedzené Chorvátskym ramenom, Betliarskou ulicou, Antolskou ulicou a Malým Draždiakom.

V územnom pláne Bratislavy je táto lokalita určená na rekreáciu a šport. Tento charakter kopíruje a zohľadňuje aj samotné zadanie štúdie zo strany mestskej časti, ktoré vlastne definuje vstupné podmienky na jej spracovanie. Podobná štúdia bola vypracovaná už v roku 1993, ale táto dokumentácia nebola akceptovaná jednak pre navrhované objekty, ktoré nesúviseli s účelom využitia lokality, jednak po spustení vodného diela Gabčíkovo do prevádzky sa zmenilo aj územie, ktoré je možné zastavať a zmenili sa i ďalšie podmienky.

Súčasné zadanie rešpektuje jestvujúce objekty i vlastnícke vzťahy - západná a južná časť vymedzeného územia je totiž v rukách iných vlastníkov. Okrem toho by podľa vyjadrení námestníčky primátora Bratislava Tatiany Mikušovej malo dôjsť v tomto roku aj k zvereniu pozemkov, ktoré vlastní hlavné mesto, prípadne ktoré ešte bude mať zverené od Štátnych lesov, do správy Petržalky.

Aká je predstava mestskej časti o využití tejto lokality? Predovšetkým je snahou samosprávy zachovať v čo najväčšej možnej miere prírodný charakter jazera i jeho okolia. Časť brehov Veľkého Draždiaka by mala byť naďalej verejným kúpaliskom, ale s potrebným zázemím, obslužným chodníkom a, samozrejme, s režimom využívania pláže i vodnej plochy na kúpanie a vodné športy. Mestská časť zvažuje aj jeho oplotenie. Lesné porasty na juhozápade daného územia by mali byť citlivo upravené. Samozrejme, zregulovania a definovania by sa mal dočkať aj dopravný systém.

Urbanistická štúdia zóny Veľký Draždiak by mala byť hotová do konca novembra tohto roka, začiatkom budúceho roku by mala byť prerokovaná s odbornou i laickou verejnosťou a následne by sa ňou malo spolu s pripomienkami, ktoré z tohto prerokovania vzídu, zaoberať aj miestne zastupiteľstvo.

Štúdia bude predstavovať vlastne stanovenie podmienok na ďalšie investície v danej lokalite, a to nielen investície mestskej časti, ale aj ďalších investorov, ktorí budú mať záujem realizovať tu svoje zámery. To znamená, že ak štúdia určí, že na danom konkrétnom mieste môže byť vybudovaný objekt rýchleho občerstvenia s danou výškou, približným architektonickým vzhľadom, že musí mať povinné príslušenstvo a podobne, nemôže sa stať, že tu vyrastie hotel či garáž.

(lau)

Páčil sa vám článok?