Piaty ročník projektu Zelené mesto bol úspešný, prekročil všetky očakávania

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Piaty ročník projektu Zelené mesto, zameraného na skrášlenie životného prostredia v mesta, sa vydaril nad očakávania. Priniesol aj niekoľko noviniek a zmien.

V tomto roku sa popri spoločnosti Philip Morris Slovakia a mestskej časti Bratislava - Staré Mesto prvý raz do projektu zapojil aj tretí partner - mesto Bratislava. Odborníci z odboru životného prostredia mestskej časti Bratislava - Staré Mesto vybrali zo 71 návrhov obyvateľov dovedna 54 lokalít, čo je zatiaľ najvyšší počet v histórii projektu.

O dobrovoľnú účasť projektu prejavilo záujem takmer 300 obyvateľov. Okrem nich sa na projekte zúčastnilo 77 zamestnancov partnerov projektu Zelené mesto, ktorí symbolicky osadili vstupnú bránu do Horského parku, ďalej šesť informačných a smerových tabúľ a upravili zeleň a chodníky.

V rámci piateho ročníka projektu od 17. júla do 3. augusta, sa v spomenutých 54 lokalitách za aktívnej pomoci 295 obyvateľov Starého Mesta, šiestich študentov a šiestich odborných konzultantov podarilo vysadiť 4656 sadeníc a 17 vzrastlých stromov, vysadiť živý plot v súhrnnej dĺžke 1044 metrov a zatrávniť 1515 štvorcových metrov plôch. Zároveň v rámci týchto prác navozili 23 450 litrov mulčovacej kôry a 28 280 litrov substrátu, odstránili 62 kubických metrov odpadu a umiestnili 55 kvetináčov.

Prvý raz sa pracovalo mimo územia mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, a to na Tyršovom nábreží v Petržalke. Tu sa za pomoci 21 študentov podarilo opraviť 45 pôvodných lavičiek a košov na odpadky, osadiť sedem košov a osem lavičiek, pokosiť a pohrabať vyše 13 300 štvorcových metrov plôch. Okrem toho vysadili 390 kusov kríkových porastov, strom a pätnásť kusov polokríkov.

„Sme veľmi radi, že do projektu sa zapája čoraz viac ľudí,“ uviedol starosta mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Peter Čiernik. „Občania seba aj iných presvedčili, že sa dokážu zaangažovať za niečo, čo má pre nich zmysel.“ Uspokojenie s výsledkami piateho ročníka projektu a s faktom, že sa doň zapojilo aj mesto, vyjadrila aj námestníčka primátora Bratislavy Tatiana Mikušová.

(juh)
FOTO - omnipublic

Páčil sa vám článok?