Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia aj na chrípku klesla

16.1.2023

Zdroj: tasr

Páčil sa vám článok?

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v druhom kalendárnom týždni 2023 v porovnaní s predchádzajúcim týždňom na Slovensku klesla o 8,4 percenta. V prípade chorobnosti na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) bol pokles o 19,2 percenta.---Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológom počas týždňa nahlásili 52 006 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Prešovskom kraji, najnižšiu v Žilinskom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2225 osôb.

Ako chrípku a CHPO nahlásili 8222 ochorení, čo predstavuje 15,8 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná opäť v Trnavskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola tiež vo vekovej skupine do piatich rokov.

V druhom kalendárnom týždni 2023 bolo hlásených 11 prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI) z Trnavského, Prešovského, Trenčianskeho a Banskobystrického kraja. Od začiatku chrípkovej sezóny bolo hlásených celkovo 89 prípadov ochorenia SARI, ktoré v dvoch prípadoch skončili úmrtím. Išlo o osoby vo veku nad 80 rokov.

​(tasr)

Páčil sa vám článok?