Kto rozhodne o osude bytov na Rezedovej

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia domu na Rezedovej 3 protestujú proti tomu, že mestská časť Ružinov im tri roky odmieta predať byty do osobného vlastníctva. Mestská časť tvrdí, že byty nie je oprávnená predávať, lebo vlastníkom bytov je magistrát, podľa magistrátu bude oprávnená predávať byty mestská časť.

V predchádzajúcom vydaní našich novín sme citovali predsedníčku občianskeho združenia obyvateľov domu na Rezedovej 3 Oľgu Gašparíkovú, podľa ktorej mestská časť i magistrát argumentujú tým, že objekt je domom opatrovateľskej služby, resp. domom osobitného určenia, hoci ním nikdy nebol. Obyvatelia domu navyše majú nájomné zmluvy na nájom mestských bytov.

Citovali sme aj hovorkyňu ružinovského starostu Annu Mihalčínovú, podľa ktorej mestská časť nie je oprávnená byty v tomto objekte predávať, lebo ich vlastníkom je magistrát a mestskej časti bol dom iba zverený do správy. Tvrdí tiež, že nájomníci by si mohli byty odkúpiť jedine v prípade, ak by magistrát rozhodol o odňatí štatútu domu opatrovateľskej služby, resp. domu osobitného určenia a vydal súhlas na odpredaj.

O vyjadrenie sme preto požiadali aj magistrát. „Keďže v súčasnosti sa koná na Okresnej prokuratúre Bratislava II vyšetrovanie na základe podnetu, ktorý podalo občianske združenie obyvateľov domu na Rezedovej 3 v roku 2001, do doriešenia súdneho sporu medzi obyvateľmi a mestskou časťou Ružinov nemôže hlavné mesto v tejto veci konať,“ uviedol hovorca primátora Milan Vajda.

„Na 240 bytov v dome od roku 1992 uzatvárala nájomné zmluvy a určovala podmienky nájmu mestská časť Ružinov, nie hlavné mesto. Ak súd vyhovie občanom a uloží realizovať prevod bytov do osobného vlastníctva, oprávnená na odpredaj bytov občanom bude, pochopiteľne, mestská časť Ružinov.“

(juh)

Páčil sa vám článok?