Prečo po Dunaji nepremáva propeler?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V uplynulých rokoch mnohí obyvatelia i návštevníci Bratislavy počas sezóny využívali na prepravu z jedného brehu Dunaja na druhý propeler. V tejto sezóne však nepremáva a jeho budúcnosť je otázna.

„Dôvodom neuvedenia propelera do prevádzky v tejto sezóne bola potreba rozsiahlej rekonštrukcie plavidla, ktorá je finančne náročná,“ uviedol Marek Považan z divízie lodnej osobnej dopravy spoločnosti Slovenská plavba a prístavy. Ako dodal, mestské časti Bratislava - Staré Mesto a Petržalka vyčlenili rovnakú sumu na dotáciu prevádzky propelera ako v minulých rokoch.

„Tieto dotácie, ak by sme ich čerpali, pokrývajú prevádzkové náklady len čiastočne. Keď k tomu pripočítame ostatné náklady a náklady na rekonštrukciu, návratnosť investovaných prostriedkov je aj v dlhodobom horizonte, pri cene, akú môžeme za tieto služby účtovať, nulová.“

Nejasná ostáva odpoveď na otázku, či ešte niekedy uvidíme propeler brázdiť vody Dunaja. „Momentálne zvažujeme viacúčelové využitie plavidla, avšak teraz je o tom ešte predčasné hovoriť,“ konštatoval M. Považan.

(juh)

Páčil sa vám článok?