Zelené mesto sa tento rok konalo aj v Petržalke

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Sedemnásteho júla sa začal piaty ročník projektu Zelené mesto, ktorý potrvá do 3. augusta. K hlavným organizátorom projektu, spoločnosti Philip Morris Slovakia a mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, pribudol nový partner - magistrát.

Vlani zaznamenali organizátori projektu, zameraného na skrášlenie životného prostredia, veľký úspech, keď sa doň aktívne zapojilo vyše 300 obyvateľov Bratislavy. V tomto roku sa symbolické otvorenie projektu uskutočnilo v Horskom parku. Zástupcovia partnerov projektu tu za účasti 74 zamestnancov všetkých troch subjektov postavili a otvorili novú vstupnú bránu do areálu parku. Novinkou je umiestnenie šiestich tabúľ, ktoré zlepšia orientáciu v Horskom parku.

Aj tento rok obyvatelia Starého Mesta reagovali na výzvy iniciátorov projektu a navrhli vhodné lokality na revitalizáciu. Odborné konzultácie a sadbový materiál boli obyvateľom poskytnuté zdarma. Počas 5. ročníka projektu sa práce konali a ešte sa konajú v 54 lokalitách. V tomto roku sa za pomoci študentov prvý raz revitalizácia uskutočnila aj mimo územia Starého Mesta - na Tyršovom nábreží na petržalskej strane Dunaja.

Popri výsadbe asi 500 nových kríkov pri Aréne tu pribudli aj nové lavičky a koše na odpadky. „Hlavné mesto sa k projektu pridalo s veľkou radosťou,“ uviedol prvý námestník primátora Branislav Hochel, podľa ktorého sa pre nábrežie rozhodli preto, lebo je v správe mesta. Úprava Tyršovho nábrežia na pravom brehu Dunaja je súčasne symbolickým dôkazom životaschopnosti tohto projektu.

„Som rád, že projekt Zelené mesto nachádza medzi občanmi taký pozitívny ohlas,“ vyhlásil starosta Starého Mesta P. Čiernik. „Aj vďaka tomuto projektu majú obyvatelia Starého Mesta možnosť priamej účasti na vzhľade mestskej časti.“ Ako dodal, v tomto roku na miestny úrad prišlo dovedna 71 návrhov, z ktorých do projektu zapracovali 54. Na výsadbu pripravili vyše 4000 sadeníc, z toho 17 vzrastlých stromov.

Úspešný a užitočný projekt Zelené Mesto sa realizuje od roku 1999, pričom prvé tri roky sa na ňom podieľali iba študenti. V priebehu prvých štyroch ročníkov projektu vyše 600 ľudí na vyše 150 lokalitách v Starom Meste odpracovalo dovedna viac ako 21 500 hodín. Pritom upravili viac ako 70 kilometrov chodníkov a vysadili vyše 7200 sadeníc a 30 stromov.

(lau)

Páčil sa vám článok?