Pozemky pod bytmi sa budú predávať

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci mestského zastupiteľstva zobrali na vedomie informáciu o postupnom predkladaní návrhov na predaj spoluvlastníckych podielov pozemkov vo vlastníctve mesta vlastníkom bytov za cenu päť korún za štvorcový meter.

Má sa tak diať s prihliadnutím na kompletnosť žiadosti a majetkovoprávny stav pozemku. Dotýka sa to tých vlastníkov, ktorí nadobudli byty do svojho vlastníctva z vlastníctva bytového družstva. Magistrát eviduje v súčasnosti viac ako 3500 žiadostí o prevod spoluvlastníckeho podielu na pozemku a ich počet stúpa úmerne k počtu prevedených bytov.

Mestské zastupiteľstvo v predchádzajúcom volebnom období už trikrát prerokovávalo návrh na predaj pozemkov pod družstevnými domami, návrh však ani raz nezískal dostatočný počet hlasov na prijatie uznesenia. Obec je však podľa platných zákonov povinná previesť vlastníctvo zastavaného a priľahlého pozemku na vlastníka bytu, ak vlastník o prevod požiada.

Cena zastavaného a priľahlého pozemku sa rovná najvyššej výške ročného nájomného za 1 štvorcový meter v zmysle zákona 182/1993, zistenej podľa osobitného predpisu, z ktorého vyplýva, že v Bratislave je cena pozemku 5 Sk za štvorcový meter, ktorú nemožno prekročiť. Magistrát v súčasnosti pripravuje výber partnera na uskutočnenie tohto prevodu, ktorým by mala byť firma so skúsenosťami v oblasti prevodu a predaja nehnuteľností.

Predajom pozemkov pod družstevnými bytmi si bratislavská samospráva splní ďalší sľub, ktorí jej predstavitelia dali občanom Bratislavy v období pred komunálnymi voľbami v roku 2002.

(ver)

Páčil sa vám článok?