Budúcnosť lunaparku je zatiaľ nejasná

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V uplynulých dňoch z Tyršovho nábrežia zmizli kolotoče a iné lunaparkové atrakcie. Mesto hľadá pozemky na umiestnenie lunaparku na inej lokalite v Petržalke, vylúčené však nie je ani to, že sa objaví na pôvodnom mieste.

Odsunu doterajšieho lunaparku predchádzali vlečúce sa spory mesta s jeho prevádzkovateľom Karolom Bunčákom, ktorý ho prevádzkoval od začiatku 90. rokov na základe nájomnej zmluvy uzatvorenej s mestom. Mesto proti K. Bunčákovi viedlo viacero súdnych sporov, okrem vypratania aj o úhradu nájomného, napriek tomu odmietal pozemky opustiť.

Zvrat nastal v súvislosti s nájomnou zmluvou na čas určitý, ktorú mesto podpísalo 1. mája 2002 s firmou Emway Trading, s. r. o., s cieľom prevádzkovať oddychový a zábavný park, vrátane občerstvovacích služieb. Na základe tejto zmluvy, s ktorou sa súčasné vedenie mesta mohlo oboznámiť až niekoľko týždňov po svojom nástupe do funkcie, opustil pozemok doterajší nájomca K. Bunčák.

„Zmluva mesta s Emway Trading, s. r. o., je podpísaná do 30. septembra 2004,“ uviedol hovorca primátora Milan Vajda. „V tejto chvíli je predčasné povedať, či hlavne mesto bude uvažovať o predĺžení zmluvy alebo nie. Nevieme to v tejto chvíli potvrdiť ani vylúčiť.

Prioritne však mesto pod vedením námestníčky primátora Tatiany Mikušovej a v spolupráci s petržalskou samosprávou hľadá iný vhodný pozemok na prevádzkovanie zábavného parku s príslušnými službami na úrovni moderného európskeho štandardu (ako je napríklad Vidámpark v Budapešti alebo Práter vo Viedni).

Mesto už v minulosti oslovili viaceré - prevažne zahraničné - subjekty s ponukou takejto investície. Mesto by po územnoplánovacej stránke chcelo tento zámer uzavrieť do konca roku 2003.“

Ako nedávno vo vyjadrení pre médiá uviedol predstaviteľ firmy Emway Trading, s. r. o., zábavný park by mohol byť aj na doterajšom mieste na Tyršovom nábreží. Nevylúčil pritom ani možnosť, že by mohli vzniknúť dva takéto parky, čo by v konečnom dôsledku viedlo k zániku oboch.

Budúcnosť lunaparku je tak v tejto chvíli otázna. Isté je len to, že Bratislava ako jedna zo stredoeurópskych metropol by mala mať na svojom území aj takéto zariadenie, pochopiteľne, na vyššej úrovni, ako bolo to, ktoré na Tyršovom nábreží fungovalo v uplynulých rokoch.

(lau)

Páčil sa vám článok?