V lekárňach by sa mohlo očkovať, najprv proti chrípke

19.10.2022
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

V lekárňach by sa mohlo očkovať. Na začiatok proti chrípke, prípadne ochoreniu COVID-19. Navrhuje to ministerstvo zdravotníctva v novele zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorú predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

"Výhodou je rýchla a pohodlná dostupnosť verejných lekární, čo predstavuje jednoduchší prístup k očkovaniu, najmä pre zdravých a zamestnaných obyvateľov," ozrejmil rezort. Očkovanie v lekárňach by vykonával farmaceut, dospelým osobám by mohol aplikovať vakcínu intramuskulárne alebo subkutánne.

V prvej fáze by išlo o očkovanie proti chrípke, prípadne pri zhoršenej epidemiologickej situácii proti ochoreniu COVID-19. Rezort poukázal, že očkovanie proti chrípke prostredníctvom farmaceutov môže pomôcť zvýšiť zaočkovanosť populácie, čo pomôže znižovať náklady na zdravotnú starostlivosť.

Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ už v máji deklaroval, že lekárnici sú pripravení očkovať. Vo verejných lekárňach sa podľa lekárnikov očkuje minimálne v 14 krajinách Európy.

Novela zákona prináša podľa ministerstva aj lepšiu dostupnosť nových liekov pre pacientov či úpravu vzťahov medzi odbornými a všeobecnými lekármi pri predpisovaní liekov. Do platnosti by mala po schválení vládou a parlamentom vstúpiť od 1. marca 2023.  

(TASR) 

Páčil sa vám článok?