Na vybraných miestach v Petržalke pribudne 100 kontajnerov na psie výkaly

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Približne 100 kontajnerov na psie exkrementy by sa malo v priebehu júna objaviť na vybraných miestach v bratislavskej Petržalke.

Do 19. mája sa do verejnej súťaže môžu prihlásiť firmy, ktoré majú záujem o prevádzku týchto zariadení. Nádoby s objemom 60 litrov budú umiestnené na miestach, kde je povolený voľný pohyb psov, ako aj v iných problematických lokalitách, ako sú terasy niektorých obytných domov.

Prevádzkovateľ bude povinný denne dopĺňať 20 papierových vrecúšok s lopatkami ku každému kontajneru. Majiteľovi psa, ktorý neodstráni nečistotu po svojom miláčikovi, môžu mestskí policajti vyrubiť pokutu až do výšky 1000 korún.

Petržalský miestny úrad eviduje približne tritisíc psov, pričom ďalší môžu byť evidovaní mimo mestskej časti, alebo žijú v Petržalke načierno. V základnej sadzbe evidujú 1807 psov (priemerný ročný poplatok je 917 korún), v rodinných domoch 216 psov (priemerná sadzba 109 korún), u osamelých dôchodcov 342 psov (priemerný poplatok je 99 korún), u členov kynologického klubu žije ďalších 230 psov (priemerná sadzba je 480 korún). V roku 2002 bol priemerný poplatok za psa 547 korún.

Petržalka má za posledné roky z poplatkov za psov príjem okolo 1,7 milióna korún. Táto suma je príjmom rozpočtu mestskej časti a nakladá sa s ňou ako s každou inou príjmovou položkou, teda nie sú to financie určené výlučne na riešenie problematiky psov.

Ako uviedla hovorkyňa petržalského starostu Milka Podmajerská, v súčasnosti je veľmi ťažké vyčísliť, aké náklady si vyžiada inštalácia a údržba kontajnerov, pripustila však, že to bude suma v miliónoch korún.

(brn)

Páčil sa vám článok?