Veľká lúka má svoje čaro a hodnotu, bola by preto škoda ju „revitalizovať“

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pokiaľ ju ešte nepoznáte a prichádzate z Dlhých dielov alebo Kútikov, prekvapí vás určite po pár sto metroch lesom trávnatá a kríkmi porastená planina, zo všetkých strán obklopená lesmi - Veľká lúka. Náhorná plošina - akoby patrila skôr na hrebeň Nízkych Tatier a nie do Bratislavy!

Z jej hornej časti je prekvapivo zaujímavý výhľad na rakúske kopce (zľava doprava): Königswarte 344 m n.m., Hundsheimer Berg (481) a Braunsberg (346). Tiež vidno mesto Hainburg s hradným vrchom a pri priamom slnečnom svite sa leskne hladina v ohybe Dunaja. Vidno i Devínsku kobylu 514 m n.m., ale z tejto strany vyzerá veľmi nenápadne.

Kuriózne je, že samotný názov je neistý. Názov Veľká lúka som nikde nevidel napísaný a je to len pracovné, nie príliš originálne označenie, ktoré sa akosi traduje. Počul som tiež ľudové názvy Kráľova hora, Planina, Kukuričák, Ríbezlák a na niektorých mapách je názov Pasienok. Nachádza sa v nadmorskej výške 260 až 290 m a má tvar písmena L, ktorého obe ramená majú približne 500 metrov a jej obvod má zhruba 2 kilometre. Je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty.

Z juhovýchodu na severozápad prechádza cez Veľkú lúku „magistrála“ - neznačený chodník, na ktorom počas pekných víkendových dní stretnete množstvo peších, cyklistov, bežcov, kočíkov a psov. Napodiv sa tieto rôzne kategórie milovníkov prírody celkom tolerantne znášajú. Cez veterné dni tu uvidíte prehliadku šarkanov, občas tu lietajú letecké modely. Lúka býva štartom i cieľom pretekov orientačných bežcov i horských cyklistov.

Ľudia sami rýchlo objavili čaro a hodnotu Veľkej lúky a lesov, ktoré ju obklopujú. Žiadna ľudská snaha nejako ju „zlepšiť“ nemá šancu. O čo bohatšia, pestrejšia a krajšia je príroda v porovnaní s ľudskými výtvormi ako napr. panelákmi, hlučnými asfaltkami alebo nablýskanými nákupnými centrami! Najlepšie si to uvedomíte, keď na spomínanej magistrále hneď za lúkou narazíte na ohyzdný zhorený autovrak, ktorý tam nedávno ktosi zanechal ako pokus o „estetizáciu prírodného prostredia“ (čo hlása pripevnená ceduľka).

Dúfam, že nikomu zodpovednému nenapadne „revitalizovať“ Veľkú lúku asfaltovými chodníkmi, lavičkami, ihriskami alebo bufetom. Je úžasné, že údržba tohto prírodného priestoru nestojí mesto takmer nič a predsa dáva ľuďom nesmierne veľa. Jediné, čo by bolo pre lúku i ľudí užitočné, je občasné vyzbieranie odpadkov, dôsledná kontrola zákazu vjazdu autám i motorkám alebo rampa. Možno ešte pár odpadkových košov, ktoré by niekto aj pravidelne vyprázdňoval a likvidácia spomínaného autovraku.

Nakoniec zopár praktických informácií, ako sa na Veľkú lúku dostať a overiť si všetko na vlastné oči. Najbližšie je to z Dlhých dielov, konečná autobusov číslo 32 a 33. Z hlavnej cesty odbočuje hore asfaltová cesta (so zákazom vjazdu) vedúca k vodárni a tá vás po asi 500 metroch dovedie k okraju lúky. Rovnako ďaleko, len s väčším prevýšením, je to z Kútikov, od obchodného domu Centrum po modro značenom chodníku. Ak si chcete trochu viac pochodiť, vyštartujte z Dúbravky, tiež po modro značenom chodníku - je to asi 2,5 kilometra.

Ján Krajčík, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?