Café Bystrica je predmetom súdneho sporu

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Hoci Café Bystrica je spolu s Novým mostom, na pylónoch ktorého stojí, jedným zo symbolov Bratislavy, osud sa k nej zachoval macošsky. Dnes je zatvorená a s jej prenajímateľom sa mesto súdi.

„Kaviareň Bystrica bola v desaťročnom nájme a nájom sa skončil v októbri 2002,“ uviedol hovorca magistrátu Milan Vajda. „Približne v tom čase sa na magistráte objavil prenajímateľ - podnikateľ Ľubomír Horník s tzv. štvrtým dodatkom k nájomnej zmluve, podľa ktorého bol údajne nájom predĺžený do roku 2004.

Hlavného mesto tento dodatok neuznáva, považuje ho za neplatný a požiadalo ho o ukončenie nájomnej zmluvy a vypratanie priestorov. Ľ. Horník tak neurobil, a tak ďalším krokom zo strany mesta bolo podanie návrhu na súd na vydanie predbežného opatrenia na vypratanie priestorov kaviarne. Súd tento návrh zamietol, mesto teda podalo proti spomenutému dodatku žalobu. Prvé pojednávanie v tejto veci je vytýčené na 28. apríla.“

Kaviareň Bystrica, ktorá by vzhľadom na svoju unikátnu polohu mohla byť jednou z najväčších atrakcií mesta, bola vydražená v malej privatizácii okolo roku 1992. Na základe dražby bola podpísaná nájomná zmluva na desať rokov, kde jednou zmluvnou stranou bol vydražiteľ, druhou organizácia, ktorá mala v tom čase v správe pozemné komunikácie - Mestská správa komunikácií, neskôr Správa pozemných komunikácií, ktorá sa napokon včlenila do magistrátneho oddelenia dopravy a cestného hospodárstva.

Firma, ktorá Bystricu vydražila, niekoľkokrát zmenila názov, ale vždy v jej orgánoch figuroval Ľ. Horník. Od roku 1995 ide o firmu Bystrica, s. r. o. Nový most. Ľ. Horníkovi patrí viacero reštaurácií v meste, okrem iného aj Arkádia.

Mesto so zmluvou nie je spokojné. „Zmluva bola podpísaná za doslova smiešnych podmienok, nájomné predstavuje 120-tisíc korún ročne,“ konštatoval M. Vajda. „Koncom 90. rokov mesto prostredníctvom oddelenia dopravy cestného hospodárstva viackrát chcelo vyvolať s Ľubomírom Horníkom rokovania s cieľom zreálniť cenu za nájom podľa cenovej mapy, ten však s mestom nekomunikoval, až vlani v októbri prišiel so spomenutým dodatkom k nájomnej zmluve.“

Podľa našich informácií je interiér Bystrice stále v socialistickom štýle, ako pred rokom 1989, pretože Ľ. Horník doňho prakticky nič neinvestoval. Je to škoda, pretože táto prevádzka na perfektnej, atraktívnej lokalite má potenciál stať sa jednou z najvyhľadávanejších turistických atrakcií.

Mesto verí, že súd vyhrá a bude môcť nájsť nového nájomcu, ktorý bude schopný urobiť z Bystrice perfektnú gastronomickú prevádzku. Teraz je Bystrica zatvorená, dôvody nie sú známe. Pokúšali sme sa skontaktovať aj s Ľ. Horníkom, aby sme spoznali jeho názor, ale do uzávierky tohto vydania našich novín sa nám to nepodarilo.

(lau)

Páčil sa vám článok?