Na sociálnu pomoc išlo 35 miliónov korún

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Petržalka dala počas uplynulých štyroch rokov do sociálnej oblasti takmer 35 miliónov korún.

Sociálnu politiku v Petržalke determinuje predovšetkým vysoký podiel obyvateľstva s úplným stredným, odborným a vysokoškolským vzdelaním, presun populačného maxima do veku zakladania rodín, ale aj nízky počet uzatvorených manželstiev vzhľadom na vysoký počtu mladých ľudí.

Trvalo sa znižuje pôrodnosť, miera zamestnanosti sa pohybuje pod 6 percent. Pribúda starších obyvateľov, ale vzrastá i počet úmrtí, registrujeme aj celkový úbytok obyvateľstva, a to aj v dôsledku migrácie. Za najväčšie problémy v tejto oblasti je možné považovať zlé podmienky pre samostatný rodinný život mladých ľudí, riešenie sociálne odkázaných rodín či nedostatok sociálnych zariadení pre osamelých seniorov a ťažko chorých ľudí.

Medzi konkrétne formy sociálnej pomoci patrí predovšetkým poradenstvo pri riešení rodinných a sociálnych problémov, pomoc pri riešení ohrozenej výchovy detí, organizovanie táborov, Dňa detí či Mikuláša pre deti zo sociálne slabších rodín. Na tieto akcie bola vynaložená od roku 1999 do júna 2002 suma 754-tisíc korún. Ďalej išlo o finančnú výpomoc rodinám vo výške 4 milióny 635-tisíc korún vo forme vianočnej dávky, pomoci na preklenutie finančnej tiesne, na pokrytie mimoriadnych výdavkov spojených s vážnymi zdravotnými problémami.

Pre starších spoluobčanov zabezpečuje mestská časť stravovanie v jedálňach. Príspevok z rozpočtu na túto činnosť predstavoval za štyri roky 4 milióny 611 tisíc. Okrem toho v správe mestskej časti je päť Klubov dôchodcov, kde sa schádza 350 členov a náklady na ich prevádzku sa pohybujú ročne okolo 500-tisíc korún.

Petržalská samospráva spravuje aj Dom s opatrovateľskou starostlivosťou, kde je 125 bytov a žije tu 142 obyvateľov. Od 1. júla 2002 spravuje aj Zariadenie opatrovateľskej služby na Mlynarovičovej 23, kde je 20 miest na prechodný pobyt a 12 miest na denný pobyt.

(mp)

Páčil sa vám článok?