Cyklisti by si mali vybudovať vlastné trasy

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Systém značkovaných turistických ciest vznikol začiatkom minulého storočia z iniciatívy peších turistov s cieľom ich bezpečného pohybu a pobytu. Tieto cesty boli postupne upravované, samozrejme, len pre potreby peších turistov.

Koncom minulého storočia sa objavil na týchto chodníkoch nežiaduci a bezohľadný živel - cyklista. Svoje počínanie si uplatňoval i uplatňuje bezohľadnou rýchlou jazdou, samozrejme, bez základného technického vybavenia, a to zvončeka. Cyklisti ničia turistické chodníky tým, že narúšajú ich upravovaný povrch napríklad na modrom okruhu nad cestou vedúcou popod Dračí hrádok.

Cyklisti tak parazitujú na osvedčenom systéme turistických chodníkov miesto toho, aby si budovali osobitné cyklistické trasy tak, ako je to bežné v zahraničí.

Zodpovedne vyhlasujem, že ako vedúci vychádzok a výletov s členmi nášho klubu som svedkom situácií spojených s ohrozením života a zdravia našich účastníkov zo strany bezohľadných cyklistov. Často sa s nimi stretávame i na cestách veľmi úzkych, a tak nemáme ani veľa možností uskočiť pred týmito rútiacimi sa elementmi. Keď im povieme, prečo nezazvonili, odpoveďou je sprostá nadávka. V Malých Karpatoch je dosť možností pre cyklistov, aby si tiež vybudovali svoje cesty so svojím značkovaním.

Vladimír Gregor, Camping club Turist union
AD: DREVENÉ KLÁTY...

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie