Na takomto nábreží sa relaxovať nedá

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V čísle z 26. 9. 2002 ste na titulnej strane uverejnili fotku a článok o pripravovanej zástavbe na voľných pozemkoch v Podhradí. Musím priznať, že som zostal šokovaný.

V nedávnej minulosti sa cez vaše noviny viedla diskusia o zbúraní alebo ponechaní kontroverznej stavby SNG, ktorá „svieti“ na našom nábreží ako výstražný maják z čias totality. V tejto diskusii bola značná časť verejnosti za zbúranie, z čoho vyplýva, že citlivo vníma túto jazvu na bratislavskom nábreží.

Preto mi vôbec nie je jasné, ako môže nejaká odborná komisia odsúhlasiť takúto zástavbu pod hradným kopcom, kde sa to nehodí ani objemovo, ani proporčne a ani esteticky. Takáto moderná architektúra sa hádam viac hodí do Petržalky, Mlynskej doliny alebo ako turistické centrá na Čiernomorské pobrežie. Nehovoriac o tom, že ak z tohto územia spravíme obrovské administratívne centrá, môžeme navždy zabudnúť na nábrežie, kde sa bude dať prechádzať a aktívne relaxovať.

Koncentrácia áut, smogu a hluku vyženie aj tú malú kôpku turistov, ktorí sa rozhodnú stráviť pár dní v Bratislave. Neviem si totiž ani predstaviť, že turisti výletných lodí, plávajúcich po Dunaji zo západnej Európy, sa budú chcieť zastaviť v Bratislave, ak ich privíta takáto „pecka“ hneď na úvod... Väčšina turistov vyhľadáva autentické a historické miesta, kde môžu zažiť a spoznať miestnu kultúru a kolorit mesta. Mnohé európske metropoly to vedia, a preto dostavujú do svojich prieluk v historických jadrách pôvodnú architektúru.

Však je všeobecne známe, že po vojne vybombardovanú Varšavu postavili podľa historických fotografií práve preto, aby bola atraktívna. Alebo žijeme stále v presvedčení, že turisti do Prahy chodia kvôli nejakým Polusom, Auparkom alebo im podobným architektúram? Práve táto časť Bratislavy si zaslúži dobudovanie architektúrou „ľudskej mierky“.

Veď už samotný most SNP „preťal“ historické jadro, kvôli jeho výstavbe museli padnúť mnohé pekné budovy, narušila sa atmosféra starej Bratislavy, ktorú môžeme zažiť už len zo starých fotiek.

Ing.Matej Vagač, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?