Spoveď bratislavského sprievodcu

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Veľa sa popísalo, veľa sa natočilo a porozprávalo o aktívnom cestovnom ruchu na Slovensku, ale aj o jeho hlavnom meste - Bratislave. V dobrom či v zlom sa vyjadrujú tzv. kompetentné osoby, ktoré nás zastupujú na miestach, reprezentujúc turistiku na našom území.

Tieto osoby majú niekedy vedomosti o cestovnom ruchu ako škôlkári o atómovej fyzike, a preto je situácia na našom trhu taká aká je. Málokto si uvedomuje, že výroky o fantastických možnostiach a potenciáloch Slovenska v cestovnom ruchu sú prázdnymi rečami, ktorými sa snažia zakrývať svoju neschopnosť. A práve tu prichádzam na koreň veci. Niekto nie je taký kompetentný, zodpovedný a priamo zúčastnený na aktívnom cestovnom ruchu ako tí, čo ho najviac propagujú - samotní sprievodcovia.

Sprievodcovia - najmenej skloňovaná profesia, osoby, ktoré nám a vám vedia najviac povedať niečo o aktívnom cestovnom ruchu na Slovensku a hlavne o Bratislave. Prečo sa „kompetentné osoby“ nepýtajú na názory spojené s aktívnym cestovným ruchom práve týchto poslov pozitíva nášho mesta? V Bratislave je veľké množstvo fundovaných a kvalitných sprievodcov, ktorí prezentujú naše mesto ako jeden z najkrajších skvostov v strednej Európe.

Veľa ľudí si myslí, že to robíme iba pre peniaze. Omyl, sprievodcovia nezarábajú také množstvo peňazí, aby sa tým mohli chváliť. Sú aj sprievodcovia, ktorí v tom vidia poslanie reprezentovať Bratislavu pred zahraničnými návštevníkmi. Náš úzky osobný styk so zahraničnými turistami nám dáva možnosť najlepšie poznať ich súkromný názor o meste, ktoré sme mu práve predstavili v celej jeho kráse. My vieme najlepšie posúdiť, či má turistický ruch v Bratislave nejakú budúcnosť a hlavne, kde hľadať nové možnosti reprezentovania a kde treba urobiť nápravy.

Bratislava ako jedno z najmladších hlavných miest v Európe má skutočne veľký potenciál možnosti cestovného ruchu. Predurčuje to hlavne jej blízkosť k hraniciam s Rakúskom a Maďarskom. Moderné letisko, autobusová stanica, či železničná stanica, ale hlavne veľký osobný lodný prístav na Dunaji. Iba loďami po Dunaji k nám prišlo v roku 2000 vyše stotisíc turistov, ktorí si pozreli mesto v sprievode bratislavských sprievodcov, nehovoriac o spoločnostiach, ktoré sprostredkúvajú prehliadky mesta pre turistov prichádzajúcich autobusmi, vlakmi, či autami. Nie sú to iba cestovné kancelárie, ale aj súkromný vlastivedný sprievodcovia, hotely, ale hlavne Bratislavská informačná služba. Priemerne mi vychádza asi tritisíc turistov na jedného sprievodcu, ktorý sa venuje tejto činnosti po celý rok, aj keď hlavná sezóna trvá iba pol roka. Je to teda dostatočný počet ľudí na to, aby sa mohol sprievodca zodpovedne vyjadriť o mienke turistov na naše mesto. Bude to prekvapujúce, ale určite mi dá každý za pravdu, že vo väčšine prípadov, je ich mienka o Bratislave veľmi pozitívna.

Ročne sa sprievodcovského kurzu zúčastňuje asi 30 až 40 ľudí. Sprievodcovskú činnosť v skutočnosti prevádzkuje iba asi 60 sprievodcov. Apelujem na všetkých, vnímajte nás ako ľudí, ktorí chcú dokázať, že Bratislava patrí medzi európske skvosty a ako na osoby, ktoré v praxi dokazujú to, o čom „kompetentní“ len rozprávajú.

Páčil sa vám článok?