Bratislavčania chcú les, nie guľatinu

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Tvrdenia, že holoruby v skutočnosti nie sú holorubmi zaujal najmä tých, čo vidia. Aj 1600 podpisov v petícii za zastavenie holorubnej ťažby hovorí, že realita je iná.

Holoruby na Železnej studienke, Pánovej lúke, pri Troch duboch, nad Americkým námestím znamenajú pre riaditeľa Mestských lesov Pavla Sečkára len 102 ha odlesnených svahov. Podľa návštevníkov je to spúšť s obhorenými pňami (na zapaľovanie sa používajú pneumatiky) a rozryté cesty. A to v lesoch osobitného určenia s dôrazom na zdravotno-rekreačnú funkciu. Na najnavštevovanejších miestach CHKO Malé Karpaty. V rozpore s generelom lesoparku a zákonom č.183/1993. No v súlade s lesným hospodárskym plánom.

Preto ochranárske organizácie na májovom zastupiteľstve (16.5.) budú žiadať zmenu tohto plánu, dočasné zastavenie ťažby, odvolanie predsedu komisie životného prostredia Antona Beleša a riaditeľa Mestských lesov. Prvý nesie osobnú zodpovednosť za neriešenie vážnej situácie, druhý si robí v lesoch patriacich mestu, čo sa mu zachce. Vyvážanie výkopovej zeminy do lesoparku pod dojmom spevňovania cesty z Koliby na Železnú studničku je toho dôkazom. Namiesto krajnice 75 cm sa pri ceste nachádza násyp až 10 metrov široký, 3 metre vysoký a 100 metrov dlhý. Zasypané stromy vyschnú.

Páčil sa vám článok?