Ako je to s kúpou družstevných bytov?

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

V poslednom období znepokojila časť obyvateľov Slovenska správa, že po 1. júni 2002 sa budú byty do osobného vlastníctva odkupovať už za trhovú cenu. V minulom roku bol totiž predložený do parlamentu vládny návrh novely zákona 182 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov z roku 1993. Podľa riaditeľa právnej sekcie Slovenského zväzu bytových družstiev Miroslava Somorovského paragraf 29c tohto zákona určil časové obmedzenie pre nájomcu podať žiadosť o prevod vlastníctva bytu len do 31. mája 2002. Po tomto termíne ho môže vlastník kúpiť už za cenu stanovenú dohodou.

„Pre členov stavebného bytového družstva to znamená, že sa dostali do nevýhodného postavenia, pretože vlastnícky pôvod družstevného bytu je odlišný od ostatných klasicky nájomných bytov,” konštatoval Somorovský. „Člen bytového družstva totiž v rámci pripravovanej výstavby družstevného bytu musí zložiť členský podiel, ktorým financoval prevažnú časť výstavby bytu. Zároveň v rámci nájomného splácal po častiach dlhodobý investičný úver. A takto aj splatil väčšiu časť hodnoty bytu. Teda má potom aj vlastnícky nárok k tomuto bytu v rozsahu zaplatených prostriedkov.“

Slovenský zväz bytových družstiev mal preto k tejto novele zákona niekoľko pripomienok. „Hlavnou námietkou bolo, že z povinnosti prevodu vlastníckych práv družstevných bytov by mali byť vyňaté práve družstvá,“ uviedol M. Somorovský.

Ústavný súd v súčasnosti skúma nesúlad právnych predpisov tohto zákona s Ústavou SR. Stalo sa tak na základe podnetu generálneho prokurátora. Legislatívny proces je až do rozhodnutia Ústavného súdu SR prerušený. Ak bude súd konštatovať, že niektoré ustanovenia novely zákona sú protiústavné, tie, samozrejme, stratia platnosť. To isté sa bude týkať aj účinnosti takto upraveného zákona.

Podľa Somorovského sa ľudia za podmienok súčasného platného právneho stavu nemajú čoho obávať. Prevody nájomných bytov sa realizujú za pôvodné ceny stanovené v zákone 182 z roku 1993, pretože v týchto podmienkach sa dosiaľ nič nezmenilo.

Páčil sa vám článok?