Nové formuláre o odpade sa už tlačia

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Mestské zastupiteľstvo rozhodlo o zmenách formulárov, ktorými sa Bratislavčania budú prihlasovať ku komunálnemu odpadu. Namiesto pôvodne požadovaného rodného čísla sa v dotazníkoch bude uvádzať iba dátum narodenia.

Bratislavčania nemusia vypisovať ani číslo telefónu, faxu a bankové spojenie. Povinne však budú musieť uviesť meno, adresu a identifikáciu nehnuteľnosti. Nové formuláre, ktoré dá magistrát vytlačiť v najbližších dňoch, budú stáť 200 tisíc korún. Tlačivá dostanú Bratislavčania do poštových schránok, vyplnené ich treba odovzdať do konca marca poštou alebo osobne na bratislavský magistrát.

Na porušenie zákona o ochrane osobných údajov požadovaním rodného čísla od občanov upozornil splnomocnenec na ochranu osobných údajov Pavol Husár. Tieto výhrady sa však netýkali podnikateľov, ktorí sa mali k odpadom prihlásiť do konca januára.

Všeobecne záväzné nariadenie o miestnom poplatku za zber, prepravu a zneškodňovanie komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov si podľa primátora Jozefa Moravčíka vyžiada ďalšie zmeny. Stanovisko k predpisu má zaujať aj krajská prokuratúra. Spresniť by sa mali napríklad práva a povinnosti správcovských spoločností.

V súvislosti s novým VZN o odpadoch prichádzajú aj nové pravidlá separovania zberu odpadu. Počet nádob na separovaný zber budú v Bratislave dopĺňať postupne, podľa žiadostí o ich umiestnenie. O nádoby na papier, sklo či plasty, ktoré občanom v mieste bydliska chýbajú, môžu požiadať spoločnosť OLO sami alebo prostredníctvom svojho správcu. Nádoba môže stáť len na vlastnom pozemku, v inom prípade treba vlastníka pozemku požiadať o súhlas. Obyvatelia rodinných domov sa do triedenia odpadov môžu zapojiť prostredníctvom tzv. kalendárneho zberu. Odvoz skla, papiera, plastov a kovov im od marca zabezpečí OLO raz mesačne. Prvá je v zozname mestských častí s termínom 4. marca Záhorská Bystrica a ako posledným v mesiaci budú triedený odpad podľa harmonogramu odvážať obyvateľom Rusoviec a Čunova.

Páčil sa vám článok?