Odvoz a likvidácia odpadu po novom

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Od januára platí všeobecne záväzné nariadenie mesta Bratislava o miestnom poplatku za zber, prepravu a zneškodňovanie komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov.

Poplatok sa platí za zber, prepravu a zneškodňovanie komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov, ktoré vznikli na území hlavného mesta. Výnos miestneho poplatku sa použije výlučne na úhradu nákladov spojených s nakladaním s komunálnymi odpadmi a s drobnými stavebnými odpadmi, najmä na ich zber prepravu, zhodnocovanie a zneškodňovanie. Poplatníkom podľa VZN sú:

  • - občan - fyzická osoba, ktorá nie je podnikateľom a má v hlavnom meste trvalý pobyt alebo prechodný pobyt
  • - právnická osoba alebo fyzická osoba-podnikateľ, pri ktorej činnosti vzniká komunálny odpad a ktorá vlastní alebo má v prenájme nehnuteľnosť nachádzajúcu sa na území hlavného mesta, určenú na podnikanie,
  • - fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá je vlastníkom alebo užívateľom nehnuteľnosti nachádzajúcej sa na území hlavného mesta a slúžiacej na prechodné ubytovanie, individuálnu rekreáciu (napríklad záhrada, byt alebo nebytový priestor)

S novým bratislavským nariadením sa menia aj ceny za odvoz a likvidáciu odpadu. Ceny za zber, prepravu a zneškodňovanie domového odpadu sú rozdelené podľa veľkosti odpadových nádob a periodicity ich odvážania. Pre občanov stojí odvoz 110-litrovej nádoby raz za 2 týždne 100 korún, raz za 1 týždeň 83 korún. Odvoz 240-litrovej nádoby raz za 2 týždne stojí 200 korún a raz za 1 týždeň 166 korún.

Iné ceny sú za odvoz odpadu pre právnické osoby a fyzické osoby - podnikateľov. Za nádobu 110 litrov - 135 korún, za 240 litrov - 270 korún, za kontajner 1100 litrov - 504 korún.

(brn)

Páčil sa vám článok?