V Bratislave je najviac hluku na Slovensku

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislava je jedno z najhlučnejších miest na Slovensku. Hlukové zaťaženie už niekoľko rokov prekračuje celoštátny priemer a negatívne tak pôsobí na zdravie Bratislavčanov.

Najviac kvalitu života v hlavnom meste ovplyvňuje cestná doprava. Komunikačná sieť je dlhá 809 kilometrov, z hľadiska hluku je sledovaných zhruba 374 kilometrov. Podľa posledných meraní z roku 1993 bolo na 90 percentách meracích bodov viac než 65 decibelov, na 98 percentách stanovíšť viac než 60 decibelov. Na 69 percentách sledovaných úsekov bola prekročená prípustná hladina hluku.

V Bratislave sa zbieha sedem železničných tratí a je tu letisko medzinárodného významu. Na území mesta je takmer 90 kilometrov železničných tratí, z toho 52 kilometrov dvojkoľajných a 66 percent elektrifikovaných. Na štvrtine z nich je prekročená povolená hodnota hluku. Tento hluk je však vnímaný priaznivejšie než hluk z automobilovej dopravy. Hluk z leteckej dopravy sa hodnotí dvoma ukazovateľmi - maximálnou hladinou hluku a ekvivalentnou hladinou hluku, pričom obe musia byť dodržané. Posledná platná hluková mapa je z roku 1993, ktorá vychádzala z predpokladu 440 pohybov lietadiel za deň. Súčasná intenzita je však iba 20 až 60 pohybov, teda ekvivalentná hladina je oveľa nižšia, než sa predpokladá v štúdii, maximálne hladiny však platia. Situáciu by podľa odborníkov výrazne zlepšilo vybudovanie metra.

Jedným z najbližších cieľov mesta je preto vybudovanie tzv. upokojených zón, ako sú cyklistické či pešie trasy. Určité problémy spôsobuje výstavba supermarketov a hypermarketov, v okolí ktorých je vyššia intenzita hluku. Investori sú však schopní dať väčšie finančné prostriedky do technickej infraštruktúry, s čím súvisí výrazné eliminovanie nepriaznivých dosahov hluku.

Páčil sa vám článok?