V snahe ušetriť sa odpad spaľuje aj na dvoroch

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Môj postreh za posledné roky je taký, že pokles množstva komunálneho odpadu určeného na zneškodnenie môže byť spôsobený aj snahou ušetriť. Všímam si totiž, ako dokonca v Starom Meste narastá neželaný jav: spaľovanie odpadu na dvoroch obytných domov.

Niekedy sa jedná o stavebný odpad, inokedy o pozostatky po „veľkých upratovaniach“ v pivniciach a neobývaných priestoroch. Na Karpatskej ulici dokonca v jednom súkromnom bytovom dome squatteri za zdesenia susedov pokojne kúria všetkým, čo je dostupné: PET fľašami, starými handrami, topánkami apod. Na Pluhovej ulici údajne bezdomovci bežne opaľujú elektrické káble, aby z nich získali farebné kovy do zberne.

Keď sme sa informovali na odbore životného prostredia Okresného úradu, ako sa dá takémuto konaniu zabrániť, boli sme informovaní, že je treba v danom momente zavolať políciu a potom prípad podať na Okresný úrad. Zamestnanci Okresného úradu inak zakročiť nechcú. Samospráva sa by sa týmto narastajúcim javom mala vážne zaoberať, platné VZN totižto upravuje len spaľovanie odpadu na verejných priestranstvách, nie na súkromných pozemkoch. Emisie však dýchame my všetci a verte, že je v nich pekná dávka rakovinotvorných látok.

Páčil sa vám článok?