V Dúbravke Kaufland bude, ale neskôr

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

O tom, že v Dúbravke má vyrásť veľké nákupné centrum, ktorého hlavnou súčasťou má byť supermarket Kaufland, už bola verejnosť informovaná. Jeho výstavbu síce oddialia určité prieťahy, ale dnes už s určitosťou možno povedať, že Dúbravčania sa ho predsa len dočkajú.

„Podľa pôvodného terminovníka malo byť k 15. augustu vydané právoplatné stavebné povolenie a už sa malo začať so stavbou,“ uviedol starosta Mestskej časti Dúbravka Peter Polák. ,,Stavebné povolenie a ani územné rozhodnutie, žiaľ, ešte nebolo vydané.“

Meškanie má podľa starostu dve základné príčiny. Prvou z nich bola snaha mestskej časti o to, aby stavba čo najharmonickejšie zapadla do širších vzťahov na tomto cennom území, preto sa dodatočne vypracovala ešte urbanistická štúdia, ktorá potvrdila, že pôvodný zámer Kauflandu je v Dúbravke vhodný. Druhou príčinou zdržania je objektívny fakt, že projekt bol posudzovaný už podľa novely stavebného zákona, v zmysle ktorej je nutné, aby sa k väčším stavbám vyjadrovalo aj ministerstvo životného prostredia. „Tak došlo k zdržaniu asi o tri mesiace,“ uviedol starosta. „Ministerstvo medzitým už vydalo kladné rozhodnutie, ktoré je už právoplatné. Okresný úrad sme následne požiadali o vydanie územného rozhodnutia.“

Predpokladá sa, že okresný úrad rozhodne kladne, preto investor nechal súbežne spracovávať projektovú dokumentáciu na stavebné povolenie, ktoré by mohlo byť vydané ešte tento rok. Reálny začiatok stavby prichádza do úvahy zhruba vo februári až marci roku 2002 - v závislosti od klimatických podmienok.

Okrem zmeny v termínoch sú podstatné aj zmeny v charaktere stavby: k dvojpodlažnému objektu supermarketu by mali pribudnúť ešte aj dve šesťpodlažné polyfunkčné stavby aj s bytmi, ktoré majú stáť na dvojpodlažných podzemných garážach. „Toto riešenie priestoru bolo vedené snahou ušetriť cenné pozemky medzi Kauflandom a Domom kultúry, aby z nich neboli len parkoviská,“ uviedol P. Polák.

Na záver len pripomeňme, že celková plocha pozemkov dotknutých projektom Kaufland dosahuje 1,8 hektára, zastavaná plocha (samotný Kaufland) má mať plochu 5400 m2, z toho predajná plocha 3000 m2. „Ak uvážime, že všetky doteraz existujúce predajné plochy v Dúbravke majú dovedna 2500 m2, vychádza nám, že po výstavbe Kauflandu sa viac ako zdvojnásobia,“ hovorí starosta.

K tomu ešte prirátajme okolo 70 až 100 pracovných príležitostí len v samotnom Kauflande (a ďalších viac ako sto v ostatných prevádzkach). Dodajme, že stavba sa dá stihnúť za menej ako jeden rok, takže možno už na Vianoce roku 2002 by sa mali Dúbravčania (ale nielen oni) dočkať.

Páčil sa vám článok?