Projekt prináša viac ako výsledky práce

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Projekt Zelené mesto - vďaka Mestskej časti Staré Mesto a spoločnosti Philip Morris Slovakia - je už tretie prázdniny súčasťou Bratislavy a vnikol už do povedomia obyvateľov mesta. Každé prázdniny prinesie výsledky práce v prospech prírody a stromestského životného prostredia. Postupne však prináša aj čosi vari ešte cennejšie - impulzy na spoluprácu občanov, občianskych i hospodárskych organizácií.

Ak sme vlani pri prácach v dvorových a medzidomových priestoroch zaznamenali, že miestni občania sa na viacerých miestach pridávali k študentom s bielymi tričkami a logom „Zeleného mesta“, požičiavali im hadice, pripájali ich na „vlastnú“ vodu, tu i tam sa pridali k práci, tohto roku sme zaznamenali aj spoluprácu organizácií. Organizátorom Zeleného mesta ponúkla Nadácia Horský park priestory na odloženie vecí i na prácu pri renovácii parkových lavičiek, sprostredkovala im urýchlenú dodávku dubových dielcov, pripojila ich na „svoju“ elektrinu a prichýlila ich spolu so študentmi pracujúcimi v parku pred dažďom, stolár Matúš Dúbravka nakúpil dub, napílil a dielce opracoval, študenti opravili rad lavíc v parku a niekoľko ich vyrobili odznovu. Záhradnícka firma Carni Herba vyviezla obnovené lavice do parku a ľudia z nadácie ich usadili na svoje miesta.

Spoločnosť Philip Morris sa hlási k firmám, ktoré konajú podľa modernej firemnej filozofie - pomáhať regiónu a komunite, v ktorej podnikajú a žijú. Svojím postojom nabáda iné firmy na nasledovanie a spolu so Starým Mestom súčasne kladie pred všetkých otázku, či to nie je aktuálna filozofia aj pre občianske organizácie, správne úrady a rovnako aj pre miestnych obyvateľov.

Páčil sa vám článok?