Verejné trhoviská v Petržalke

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

V mestskej časti Petržalka slúžili spotrebiteľskej verejnosti štyri verejné trhoviská - na Mlynarovičovej, Beňadickej, Iľjušinovej a Topoľčianskej ulici. Boli vybudované tak, aby v každom obytnom súbore umožňovali trhový predaj hlavne ovocia, zeleniny, kvetov. Čas však ukázal, že nie všetky boli prijaté zo strany kupujúcich, ale i predávajúcich.

Trhovisko na Topoľčianskej „žilo“ pred viac ako desiatimi rokmi len vďaka burzám spotrebného tovaru, ktoré však na tejto ploche boli nezvládnuteľné bez potrebného hygienického zázemia a parkovacích možností. Preto boli zo strany ešte vtedajšieho národného výboru postupne zakázané. Trhovisko je roky nevyužívané napriek snahám mestskej časti i správcu trhoviska podporiť záujem predávajúcich o predaj na trhovisku. Kto mal záujem, mohol predávať bez platenia za prenájom trhového stola. Našlo sa pár predávajúcich - nadšencov, no kupujúci si sem cestu nenašli. Trhovisko bolo opustené, devastované a tak mestská časť rozhodla o jeho likvidácii.

Podobne je to na trhovisku Iľjušinova, kde trhové stoly už roky slúžia viac-menej na posedenie konzumentov alkoholu, ktorí navyše svojím konaním narušujú verejný poriadok a zhoršujú podmienky bývania obyvateľov dotknutých obytných domov. Takže aj toto trhovisko postihne obdobný osud ako trhovisko na Topoľčianskej. Deje sa tak v súlade s požiadavkami obyvateľov Petržalky a obe plochy budú dočasne využité na parkovanie motorových vozidiel, pokiaľ sa nerozhodne o ich ďalšom využití. Plocha na Iľjušinovej nie je v územnom pláne určená na zastavanie, a tá na Topoľčianskej je určená na občiansku vybavenosť, možno aj krytú tržnicu.

V Petržalke tak zostanú zatiaľ dve trhoviská - na Mlynarovičovej a Beňadickej ulici.

Páčil sa vám článok?