V lesoch po celej Bratislave už rastie medvedí cesnak: Ako využijete túto zdravú bylinku?

14.3.2021

Zdroj: nairam

Páčil sa vám článok?

Sezóna medvedieho cesnaku sa naplno rozbehla, rastie takmer všade. Je to mimoriadne zdravá bylinka, ktorú môžete použiť na množstvo spôsobov. Ak máte svoj obľúbený recept, potešíme sa, keď nám ho prezradíte.

Nájsť v lese medvedí cesnak nie je v týchto dňoch vôbec zložité. Nielenže pokrýva veľkú lesnú plochu, kde rastie doslova v húfoch, ale cítite aj jemnú cesnakovú vôňu. Práve aróma tejto rastlinky vás zorientuje, aby ste si jej listy nepomýlili s jedovatými listami konvalinky.

Na zber medvedieho cesnaku je teraz ten najlepší čas, pretože mladé listy sú chutnejšie, ale tiež bohatšie na vitamíny a ďalšie cenné látky. Rastie v lesoch po celej Bratislave – my sme videli veľké zelené „koberce“ medvedieho cesnaku pri petržalskej cyklistickej trase, nazbierate ho aj v okolí Malého i Veľkého Draždiaka, v lesíku v Ovsišti, ale tiež na Železnej studničke, v Horskom parku, v lesoch nad Dúbravkou, na Devínskej Kobyle či v Rusovciach... A zrejme nebudete pri zbere sami, mnohí Bratislavčania dnes mieria do lesa práve preto, aby sa zásobili touto zdravou pochúťkou.

Sezóna medvedieho cesnaku trvá len asi dva mesiace, keď totiž začne kvitnúť, zelené listy už nevyužijete. Nedajte si ju ujsť, medvedí cesnak je nielen chutný, ale dokáže liečiť - dodá vám potrebnú energiu, posilní imunitu, upraví krvný tlak i cholesterol, pomáha tiež pri dlhotrvajúcom kašli. Náš čitateľ, ktorý je autorom hlavnej foto tohto článku, považuje medvedí cesnak aj za liek na Covid...

Zdroj: ac

Lístky medvedieho cesnaku treba dobre poumývať.

V kuchyni ho využijete na množstvo spôsobov. Môžete si ho len jednoducho nakrájať na chlieb s maslom či syrom, alebo si z neho urobiť pesto (orechy, olivový olej, parmezán) a natrieť na hrianku, uvariť ako špenát, pripraviť si z neho rizoto či upiecť slané osie hniezda (okrem medvedieho cesnaku dáte do plnky aj tavený syr či bryndzu)... Petržalčanka Marta si zvykne časť medvedieho cesnaku zamraziť, aby ho neskôr využila na takúto veľkonočnú roládu: „Bravčovú panenku pozdĺžne nakrojím, vyklepem, posolím a okorením, po celej ploche poukladám plátky šunky, syra a listy medvedieho cesnaku, zviniem, zabalím do alobalu potretého olejom a dám piecť.“

Ako chutí najlepšie vám?

(ac)

Páčil sa vám článok?