Lekári sa sťažujú na priveľkú byrokratickú záťaž v súvislosti s koronou

12.3.2021
Muž u lekára - vyšetrenie

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Lekári sa sťažujú na to, že okrem diagnostiky a liečby pacientov s ochorením COVID-19, či bez neho, bojujú s byrokratickou záťažou. Problémy im, ale aj pacientom spôsobujú potvrdenia o prekonaní nového koronavírusu. TASR o tom informovala Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR.

Ako pre TASR vysvetlil prezident ASL SR Marián Šóth, podľa nariadenia hlavného hygienika začiatkom januára vydávali lekári potvrdenia o tom, že pacient prekonal koronavírus na tri mesiace. Počas februára vyšlo nové uznesenie vlády, ktoré stanovilo, že pacient už nepotrebuje potvrdenie lekára a stačí mu potvrdenie, ktorým podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR je aj sms správa, prípadne výsledok testu, že bol pozitívny na nový koronavírus. Niektoré nariadenia z 5. 2. 2021 napriek tomu hovorili o potvrdení lekára.

Hlavný hygienik však 3. marca vydal nové nariadenie o opatreniach pri ohrození verejného zdravia, ktoré podľa Šótha situáciu ešte viac skomplikovalo. "Hovorí o tom, že pacient má mať potvrdenie o prekonaní ochorenia zisteného testom alebo dôkazom protilátok. Nielenže sa vraciame k potvrdeniam lekára o výsledku testu, ale vzniká pre nás druhotná záťaž, pretože pacienti, ktorí už mali potvrdenie na tri mesiace, si teraz dávajú robiť test na protilátky a požadujú potvrdenie na ďalšie tri mesiace," vysvetlil Šóth s tým, že takáto situácia prácu lekárom komplikuje.

Povedal, že lekári nevedia, ako sa k tomuto problému majú postaviť, lebo takto môžu pacientom každé tri mesiace odoberať protilátky a tí zároveň budú mať zasa na ďalšie tri mesiace potvrdenie o prekonaní nového koronavírusu, čo Šóth nepovažuje za úplne najšťastnejšie.

Dodal, že lekári nevedia, či sa takéto opatrenie týka ľudí žijúcich v pohraničných oblastiach, prípadne navrátilcov zo zahraničia. "Chýba nám vyjadrenie, ako v tejto situácii postupovať," doplnil s dôvetkom, že sa snažia chápať všetky opatrenia smerované proti novému koronavírusu. ASL je však presvedčená, že vystavovanie zbytočných potvrdení boj s pandémiou vyhrať nepomôže.

"Žiadame preto Úrad verejného zdravotníctva SR, aby pri prijímaní opatrení postupoval tak, aby ich plnenie nenútilo lekárov k zbytočnej byrokracii. Žiadame o zjednotenie úpravy tak, aby nebol vytváraný na lekárov zbytočný tlak, a aby neboli vystavovaní  neželanej byrokratickej záťaži," uzavrel Šóth.

(TASR)

Páčil sa vám článok?