Čo bude so starým vojenským cintorínom?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na odľahlom konci Petržalky za objektmi ministerstva vnútra na Kopčianskej ulici už dlhé roky chátra zabudnutý vojenský cintorín. Začali sme sa oň zaujímať po tom, čo nás na jeho existenciu upozornil náš čitateľ.

Ako nám potvrdil vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu Bratislava V Peter Kralovič, o cintoríne vedia. „Ide o vojenský cintorín z prvej svetovej vojny, na ktorom sa pochovávalo aj počas druhej svetovej vojny, čo dokazuje aj 41 zachovaných nápisov,“ uviedol.

„Verejnosť o ňom vie len veľmi málo, pretože za bývalého režimu sa nachádzal v hraničnom pásme. V súčasnosti je tiež pomerne ťažké sa tam dostať, pretože je zarastený krovím a stromami. Na cintoríne je približne 220 hrobov, asi jedna desatina z nich je vykopaná - zrejme sa v nich pokúšali niečo nájsť nejakí „zberatelia“.

Na cintoríne sú pochovaní najmä príslušníci národov bývalého Rakúska-Uhorska. Okresný úrad už pred tromi až štyrmi rokmi žiadal financie aspoň na jeho oplotenie, ale peniaze na tento účel neboli vyčlenené a prostriedky nemala ani mestská časť. Nepodarilo sa ani realizovať zámer kompletne presťahovať hroby na Ružinovský cintorín.“

Okresný úrad oslovil aj istú nadáciu, ktorá sa stará o nemecké vojenské hroby, ale ani tadiaľto cesta neviedla, keďže na tomto cintoríne nie sú pochovaní Nemci. Keďže o zabudnutý cintorín sa nik nestará, jeho devastácia pokračuje. Podľa P. Kraloviča by riešenie mohol priniesť zákon o vojnových hroboch, ktorý parlament schválil v júli a ktorý nadobudne účinnosť od prvého januára budúceho roku.

Tento zákon bol prijatý preto, aby sa zabezpečilo zachovanie vojnových hrobov, pohrebísk a cintorínov, ako aj starostlivosť o ne spôsobom ustanoveným v platnom medzinárodnom humanitárnom práve. V zákone sa výslovne uvádza, že štátny rozpočet Slovenskej republiky na každý príslušný rok vyčlení na jeden vojnový hrob sumu rovnajúcu sa dvojnásobku minimálnej hodinovej mzdy. „Nádeje, že sa prostriedky nájdu, vkladáme práve do tohto zákona,“ konštatoval P. Kralovič.

(juh)

Páčil sa vám článok?