Začína sa sčítanie obyvateľov

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Od 19. mája do 10. júna bude na Slovensku sčítanie obyvateľov, domov a bytov. V tomto období dostanú všetci obyvatelia sčítacie tlačivá, ktoré vyplnia podľa stavu k 26. máju, presnejšie k polnoci z 25. na 26. mája. Sčítanie obyvateľov, domov a bytov realizuje Štatistický úrad SR v spolupráci s obcami.

Pri sčítaní sa zisťujú vybrané údaje o obyvateľoch, ich demografické, ekonomické a sociálne charakteristiky. Zisťujú sa základné údaje o úrovni bývania v domácnostiach a údaje o domovom a bytovom fonde. Údaje získané sčítaním umožnia spracovať komplexný pohľad na stav spoločnosti k danému okamihu, analyzovať vývoj v predchádzajúcom období, poskytnúť základné informácie pre prognózovanie vývoja spoločnosti v ďalšom období. Získané a spracované údaje budú publikované na úrovni obcí, častí obcí, okresov, krajov a za celé Slovensko.

Sčítanie sa uskutočňuje metódou samosčítania. Sčítania sa zúčastňujú všetci obyvatelia, ktorým vzniká zákonná povinnosť poskytnúť štatistické údaje. Pre potreby sčítania budú použité tri druhy sčítacích tlačív (za obyvateľov, domy a byty). Zber a prvotnú kontrolu vyplnenia tlačív vykonajú sčítací komisári.

Prvé sčítanie obyvateľov na území dnešného Slovenska bolo v roku 1857. Je považované za medzník medzi feudálnymi súpismi a modernými sčítaniami. Prvé moderné sčítanie bolo v roku 1869. Odvtedy bolo sčítanie každých 10 rokov, vždy k 31. decembru roku končiaceho nulou. Prvé československé sčítanie obyvateľov bolo v roku 1921. Mimoriadne sa sčítanie neskôr uskutočnilo po 2. svetovej vojne, v roku 1946. Nová etapa sčítaní obyvateľov nastala v roku 1961, posledné sčítanie bolo v roku 1991. Tohtoročné sčítanie je osobitné tým, že ide o súčasť celosvetového sčítania organizovaného na začiatku nového tisícročia. Na rozdiel od minulých sčítaní, ktoré boli zamerané na politické a hospodárske ciele, sčítanie 2001 sa sústreďuje na zisťovanie kultúrnej a životnej úrovne obyvateľstva.

Prvé výsledky sčítania budú zverejnené koncom roka 2001, do konca roku 2002 budú známe úplné výsledky a do konca roku 2003 aj výsledky spracované podľa osobitných požiadaviek. Všetky údaje uvedené v sčítacích hárkoch sú podľa zákona chránené proti zneužitiu a budú použité len na štatistické účely.

Štatistický úrad v týchto dňoch zriadil bezplatnú informačnú telefónnu linku, ktorá je v prevádzke od 15. mája. V čase od 7,30 do 16,00 je možné na telefónnom čísle 0800 133 331 položiť otázky odborníkom zo Štatistického úradu, ktorí na ne okamžite odpovedia.

(brn)

Páčil sa vám článok?