Bude Železná studnička opäť atraktívna?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Údolie Železnej studničky, ktoré už pred vyše sto rokmi bolo obľúbeným miestom výletov (nielen) Bratislavčanov, pustne. Chátra reštaurácia Snežienka, lanovka končiaca na Kamzíku nefunguje už dlhé roky, z mlyna Klepáč i z ďalších stavieb zostali len ruiny. Na svete je však projekt, ktorého ambíciou je vdýchnuť tomuto pre Bratislavu vzácnemu územiu nový život.

Štúdia architektov Rastislava Janáka, Daniela Šubína, Juraja Záhorca, Tomáša Amtmanna a Pavla Suška, ktorú jej tvorcovia predstavili poslancom mestského zastupiteľstva, počíta s revitalizáciou a novým urbanistickým riešením celého údolia Železnej studničky od Červeného mosta až po reštauráciu Snežienka. ,,Pamätám si ešte, ako pekne bolo upravené prostredie v týchto miestach,“ hovorí prof. R. Janák. ,,Cieľom našej štúdie je obnoviť na Železnej studničke príležitosti pre rekreáciu, šport i reštauračné stravovanie.“

Štúdia počíta s utlmením automobilovej dopravy, ktorej alternatívou by mal byť vláčikový systém VAL. Motoristom má slúžiť kryté parkovisko pod úrovňou terénu. Pri priechode zo železničnej zastávky pri Červenom moste má vyrásť vyhliadková veža. Amfiteáter na Partizánskej lúke má ostať zachovaný, štúdia ráta s jeho rekonštrukciou a s doplnením predajných stánkov v jeho zázemí. V týchto miestach by mala tiež pribudnúť kaviareň, nové športové ihriská a požičovňa bicyklov.

V lokalite Suchý Mlyn, kde sú dnes ruiny mlyna Klepáč, by takisto mala vyrásť kaviareň. Jej súčasťou by mal byť mlyn, ktorý by nebol využívaný na pôvodný účel, ale plnil by dekoratívnu funkciu, čím by pripomenul, že kedysi na toku potoka Vydrica bolo spolu deväť mlynov. O kus ďalej, v objekte, ktorý leží zhruba na polceste medzi Partizánskou lúkou a Železnou studničkou, sa ráta so vznikom jazdiarne spojenej so školou jazdectva a chovom koní.

Reštaurácia Železná studienka by si mala zachovať svoju pôvodnú funkciu, s tým rozdielom, že by sa mala zmeniť na noblesnejšie zariadenie s vlastným krytým parkoviskom. Štúdia v tomto smere nadväzuje na históriu: začiatkom 20. storočia tu bolo na svoju dobu moderné rekreačné centrum s hotelom, penziónom, kaviarenskou reštauráciou a strediskom vodných športov. Štúdia vdychuje nový život aj reštaurácii Snežienka, ku ktorej by mali pribudnúť ubytovacie kapacity dimenzované na sústredenia pre športovcov, relaxačné a rehabilitačné zázemie, požičovňa športových potrieb, menšie ihriská a trasy určené pre jazdu na horských bicykloch. Samozrejme, nanovo sprevádzkovaná by mala byť aj lanovka na Kamzík.

(lau)

Páčil sa vám článok?