Minister Krajčí potvrdil výskyt novej a nebezpečnejšej mutácie koronavírusu na Slovensku

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva

Páčil sa vám článok?

Odborníci ministerstva zdravotníctva už pred vianočnými sviatkami nepretržite analyzovali všetky dostupné informácie ohľadom novej mutácie koronavírusu, ktorú vedci dokázali v južných častiach Anglicka a prijali stratégiu jeho identifikácie na území SR a následného skríningu pozitívne testovaných na nový variant vírusu. Dnes o tom informoval minister Marek Krajčí.

"Potvrdili sa predpoklady, že zmutovaná infekčnejšia variantu vírusu je už aj v kontinentálnej Európe a včera sme ju dokázali už v prvých vyšetrených vzorkách aj na Slovensku. Nakoľko tvar našej krivky je veľmi podobný ako krivka v postihnutých častiach Anglicka, je pravdepodobné, že nový variant vírusu dokážeme aj v ďalších častiach Slovenska, na čom sa momentálne pracuje. Odborníci ministerstva a ÚVZ SR našli aj najrýchlejšie riešenie na skríning pozitívne testovaných na Slovensku na nový variant vírusu. V spolupráci so slovenskými vedcami plánujeme v čo najkratšom čase získať primer pre S gén PCR, pomocou ktorého budeme vedieť skríning realizovať," povedal minister zdravotníctva.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva zároveň realizujú zvýšený monitoring všetkých cestujúcich z Veľkej Británie zameraný na dodržiavanie karantény a následného testovania na území Slovenskej republiky. V prípade pozitivity po PCR testovaní sú vzorky po príkaze ministra uskladnené a predpokladáme, že už budúci týždeň budú následne diagnostikované aj na prítomnosť nového variantu vírusu. Takýmto istým spôsobom budeme diagnostikovať aj vybrané pozitívne testy z jednotlivých regiónov Slovenska.

Nebezpečenstvo vírusu bolo v Európe identifikované najmä v tom, že niektoré PCR laboratóriá, ktoré identifikovali pri testoch práve zmutovaný S gén, vykazovali u infikovaných ľudí falošnú negativitu. Na Slovensku všetky významné laboratóriá na vyšetrovanie PCR vzoriek zatiaľ spoľahlivo detekujú aj nový infekčnejší variant koronavírusu. Ten je dobre zachytený aj antigénovým testom.

​Vzhľadom na vysoké reprodukčné číslo nového variantu koronavírusu je jasné, že boj s ním je o 40% ťažší, ako s pôvodným typom vírusu. Vyžaduje si tvrdé opatrenia obmedzujúce mobilitu s maximálnou elimináciou sociálnych kontaktov, teda stav, ktorý je momentálne na Slovensku v platnosti. Nádejou je očkovanie. Imunitná odpoveď vakcíny Comirnaty od firmy BioNTech-Pfizer, je podľa dostupných zistení dostatočná, aby nás chránila aj pred ochorením COVID-19, ktorý spôsobuje nový, infekčnejší variant vírusu. Tie isté zistenia dokázali aj britskí vedci u vakcíny od konzorcia Astra Zeneca a Oxfordská univerzita.

Ministerstvo zdravotníctva má pripravenú vakcinačnú stratégiu čo najrýchlejšieho zaočkovania našej populácie, ktorá závisí len od dostupnosti vakcín na našom území. Už 7.1. sa bude očkovať zdravotnícky personál vo viac ako 50-tich nemocniciach. Hneď ako prejdú nemocnice pilotnou fázou očkovania, stanú sa z nich vakcinačné centrá s objednávkovým systémom. To má byť v každom okrese. Za január má postupne prísť na Slovensko 208 tisíc dávok vakcíny Comirnaty a predpokladá sa dovoz aj 12 tisíc pilotných dávok od firmy Moderna. Dúfam, že príde aj vakcína od konzorcia Astra Zeneca a Oxfordská univerzita.

"Súčasná situácia je veľmi vážna. Je dôležité, aby sme striktne dodržiavali zákaz vychádzania a navrhnuté protiepidemické opatrenia. Základom je nedostať sa do úzkeho kontaktu s ľuďmi mimo svojej domácnosti. Od zodpovednosti ľudí bude záležať účinnosť súčasného lockdownu, kedy bude možné uvoľniť súčasné opatrenia. Už si nemôžeme dovoliť byť nezodpovední, situácia v nemocniciach je veľmi vážna a zomierajú nám aj naši zdravotníci. Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám Jany Backovej a Jozefa Horňáka, nesmierne statočných zdravotníkov, ktorí zomreli preto, lebo zachraňovali životy druhých. Česť ich pamiatke,“ dodal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

(ts)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie