Akcia na pomoc ropuchám

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V sobotu 17. marca sa na Železnej studienke začal už 16. ročník akcie Pomoc ropuchám pri jarných migráciách. Organizuje ju Základná organizácia Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny - Miniopterus v spolupráci so Štátnou ochranou prírody.

Ochranári a dobrovoľníci postavili zábrany a prenášajú žaby cez tunajšiu cestu, aby znížili úhyn chránených obojživelníkov v čase, keď pri svojej ceste zo zimných úkrytov do rybníkov končia pod kolesami áut. Akcia má trvať asi do 20. apríla.

K najväčšiemu úhynu ropúch na území Bratislavy dochádzalo v minulosti práve na Železnej studienke, kde pod kolesami áut skončilo svoju životnú púť veľké množstvo žiab. Tento problém sa rozhodli riešiť bratislavskí ochranári v marci 1986. Odvtedy každý rok stavajú ochranári pri komunikáciách zábrany z červených elektrikárskych fólií. Najdlhšie trvalo migračné obdobie ropúch v roku 1997, keď to bolo neuveriteľných 34 dní. Počas akcie aktivisti ropuchy zbierajú a prenášajú v plastových vedrách cez cesty. So súhlasom Dopravného inšpektorátu je tu umiestnená dopravná značka Zákaz vjazdu všetkým motorovým vozidlám. Je platná od 20. marca do 20. apríla.

Podľa ochranárov by jedným z najúčinnejších opatrení na Železnej studienke bolo vybudovanie špeciálnych podchodov s navádzacím zariadením, ktoré umožňujú bezpečný prechod žiab popod cestu. Na takéto riešenie však zatiaľ chýbajú financie.

(brn)

Páčil sa vám článok?