Ako je to v mestskej časti Karlova Ves s dodávkou tepla do obytných domov?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na redakciu Bratislavských novín sa obrátil Ing. Róbert Škvarenina, ktorý je predsedom spoločenstva vlastníkov bytov (SVB) v dome na Gabčíkovej ulici. Požiadal nás o zverejnenie otvoreného listu starostovi Mestskej časti Karlova Ves Bystríkovi Hollému.

V liste uvádza, že starostovi 18. mája 2000 písomne oznámili, že spoločnosť KORS, ktorá spravuje sekundárne siete rozvodu tepla (tie sú vo vlastníctve mestskej časti), podniká v rozpore so zákonom č. 70/1998. „KORS nevlastní licenciu na dodávku tepla, bez ktorej podľa zákona nemôže túto činnosť vykonávať,“ uvádza Ing. Škvarenina. KORS podľa neho dodáva do domu na Gabčíkovej č. 8 a 10 teplú úžitkovú vodu bez merania fakturačným meradlom a predáva ju bez možnosti kontroly odberateľom, čím „zneužíva svoje monopolné postavenie a pravdepodobne sa obohacuje“.

Ing. Škvarenina ďalej tvrdí, že KORS sa správa monopolne a nechce o pripomienkach SVB k zmluve konštruktívne rokovať. To spôsobilo, že v roku 2000 nebola uzatvorená zmluva a na rok 2001 do dnešného dňa uzatvorená nie je. Ing. Škvarenina ďalej tvrdí, že starostu sa otvoreným listom obracia z dôvodu, že ho v liste žiadali o pomoc pri riešení problémov s KORS-om, ale ani po mnohých urgenciách sa pomoci doteraz nedočkali.

So žiadosťou o vyjadrenie sme sa obrátili na starostu Karlovej Vsi Bystríka Hollého. Ako uviedol, mestská časť má so spoločnosťou KORS uzatvorenú mandátnu zmluvu, na základe ktorej KORS zabezpečuje dodávku tepla a teplej úžitkovej vody v Karlovej Vsi. V tejto mestskej časti sa teplo nevyrába, dodáva sa zo Západoslovenských energeticých závodov (ZEZ) na Poliankach v Dúbravke. „KORS iba zabezpečuje administratívne činnosti vo vzťahu medzi ZEZ a konečnými spotrebiteľmi,“ konštatoval B. Hollý. „KORS nepodniká v energetických odvetviach podľa zákona 70/1998, teda ani nemôže mať licenciu.

(lau)

Páčil sa vám článok?