Bratislave chýba reprezentatívny bulvár

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V Bratislave chýba reprezentatívna mestská trieda, ktorá by dotvorila charakter nášho hlavného mesta. Štefánikovu ulicu by bolo možné doplniť rekonštrukciou niekdajšej víťaznej brány z roku 1919 aktualizovanou v roku 1993, ktorá stála vedľa Grassalkovichovho, dnes prezidentského paláca.

Budovu Národnej banky SR na Kamennom námestí doplniť novou plastikou v pripravenom otvore nad rímsou, podľa pôvodného zámeru autora budovy akademika prof. Emila Beluša. Z Kamenného námestia by bolo vari možno uvažovať s otvorením spomínanej reprezentatívnej veľkomestskej triedy v trase dnešnej Dunajskej ulice, bohužiaľ, na úkor jednej jej strany a viedla by z Kamenného námestia až po výškovú budovu Presscentrum, Prístavnému mostu a novostavbe SND. Tam by sa mala končiť aj pešia trasa po ľavom nábreží Dunaja.

Jestvujúcu komunikačnú sieť mesta by bolo možné vylepšiť doplnením okružnej cesty Bajkalskou a ďalej trasou Jarošovej ulice cez železničný násyp a tunelom pod vinohradmi Malých Karpát až na Brniansku ulicu. Tým by sa vytvorila možnosť priameho prechodu od Senca a Trnavy, ale i z celej východnej polovice mesta na Záhorie, bez nutnosti obchádzky mestom okolo hlavnej železničnej stanice. Tento tunel by slúžil aj prípadnej trase metra, ktorá by značne skrátila prepojenie veľkej časti mesta so Záhorím, kde sa dá predpokladať výstavba budúceho sídliska, respektíve mestského satelitu v priestore medzi Záhorskou Bystricou a Stupavou.

O Námestí SNP sa dá predpokladať, že bude prijateľne doriešené na základe výsledkov architektonickej súťaže, kde čelo námestia by mohlo byť doplnené zjednocujúcou reprezentatívnou architektúrou so zakomponovaním jestvujúcich nesúrodých objektov. Pravá strana námestia s kláštorom Milosrdných bratov je príliš málo využiteľným prvkom takéhoto frekventovaného centrálneho námestia. Rozšírenie využiteľných priestorov by bolo možné dosiahnuť nadstavbou budovy o jedno podlažie s rovnakým arch. výrazom a so zastrešením manzardovou strechou s vikiermi v osiach okenných otvorov, čím sa získa ďalšie, štvrté podlažie v jej podkrovných priestoroch.

Tibor Kalafus, Karlova Ves
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?