Ceny za káblovú televíziu v Bratislave sa budú môcť zvýšiť len o 12 percent

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Správa, že spoločnosť UPC Slovensko, s.r.o., zvyšuje od 1. februára ceny tzv. káblovej televízie, vyvolala medzi Bratislavčanmi zdesenie. V hlavnom meste je UPC výlučným prevádzkovateľom rozhlasového a televízneho vysielania prostredníctvom káblových rozvodov a preto reakcia zákazníkov UPC bola prirodzená.

Cena základného súboru rozhlasových a  televíznych programov, má totiž podľa UPC namiesto súčasných 54 stáť od februára 57 korún, rozšírený súbor namiesto 200 dokonca až 280 korún. To by predstavovalo zdraženie o 40 percent.

Podobné zvýšenie cien spoločnosť UPC ohlásila aj v ďalších 20 mestách na Slovensku. Okamžite sa situáciou začal zaoberať Telekomunikačný úrad SR, ktorý po neúspešných rokovaniach s UPC v pondelok 8. januára rozhodol. Podľa jeho rozhodnutia môže medziročné zvýšenie cien za káblovú televíziu a rozhlas dosiahnuť maximálne úroveň inflácie vykázanej Štatistickým úradom SR za predchádzajúce ročné obdobie, čo vlani predstavovalo zhruba 12 percent. Prevádzkovatelia káblových rozvodov tak budú môcť podľa tohto rozhodnutia zvýšiť ceny svojich služieb maximálne o 12 percent.

Nový cenový výmer vstúpi do platnosti zverejnením v Zbierke zákonov a bude v platnosti, kým Telekomunikačný úrad nepreverí podklady, ktoré mu poskytla spoločnosť UPC o opodstatnenosti zvýšenia cien. Po analýze predložených podkladov rozhodne o spôsobe a rozsahu regulovania cien. Ako upozornili predstavitelia Telekomunikačného úradu, ich postup je v súlade s platným zákonom o telekomunikáciách účinným od júla minulého roku, preto by ho spoločnosť UPC mala rešpektovať. Prípadom sa tiež začal zaoberať aj Protimonopolný úrad, ktorý skúma, či zo strany UPC nedošlo k zneužívaniu dominantného postavenia na trhu.

Niektorí zákazníci reagovali na postup UPC prechodom z rozšíreného súboru programov na základný, iní sa rozhodli pre satelit či klasickú anténu. Spoločnosť UPC sa zatiaľ k rozhodnutiu Telekomunikačného úradu nevyjadrila, oznámila však, že prehodnotí svoje pôsobenie na Slovensku a upúšťa od projektu poskytovania pripojenia na internet prostredníctvom káblových rozvodov. Poskytovanie prístupu na internet cez „káblovku” plánovala UPC spustiť tento rok v Bratislave v Starom Meste.

(ado)

Zámer spoločnosti UPC zvýšiť ceny káblovej televízie sa stretol s nesúhlasom jej zákazníkov. Niektorí z nich reagovali prechodom z rozšíreného súboru na základný či odhlásením káblovej televízie.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?