Po 10 rokoch nás čaká sčítanie ľudu

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Rok 2001 bude okrem iného aj rokom sčítania obyvateľov, domov a bytov. V novodobej histórii sa u nás sčítanie uskutočňuje každých desať rokov, pôjde teda vôbec o prvé oficiálne sčítanie obyvateľov v Slovenskej republike.

Z histórie je známe napr. sčítanie, ktoré sa uskutočnilo na základe rozhodnutia cisára Augusta v roku narodenia Krista. Na správne, daňové a vojenské účely slúžili súpisy obyvateľov, ktoré sa konali na našom území už v stredoveku.

Etapa moderných sčítaní sa začína rokom 1869, keď bol prijatý špeciálny zákon. Prvé československé sčítanie ľudu a bytov sa uskutočnilo k 15. februáru 1921.

Podľa aktuálneho zákona z mája 1998 sa vykoná sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2001 k 26. máju. Rozhodujúcim okamihom sčítania bude polnoc z piatka 25. mája na sobotu 26. mája t.r. Sčítanie riadi Štatistický úrad SR, na jeho vykonaní budú spolupracovať orgány miestnej štátnej správy a obcí. Jednotlivé sčítacie obvody určia okresné úrady podľa návrhu obcí. Vyplnené sčítacie tlačivá od obyvateľov prevezme tzv. sčítací komisár a odovzdá ich obci, ktorá ich odovzdá okresnému úradu.

Publikovanie údajov sa uskutoční až v troch nadväzujúcich etapách do konca roku 2003. Základné výsledky za obce, okresy, kraje a celú Slovenskú republiku by však mali byť známe už do konca tohto roku.

Všetky údaje o jednotlivých osobách, domoch a bytoch zistené pri sčítaní sú predmetom ochrany proti zneužitiu podľa špeciálneho zákona Národnej rady SR. Za ochranu týchto údajov zodpovedá Štatistický úrad SR.

(miv)

Páčil sa vám článok?