Rozhodli o úseku Lamačská - Staré grunty

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

O zamýšľanej stavbe diaľnice D2 Lamačská - Staré grunty, ako aj o aktivitách občianskeho združenia Za zdravú Patrónku, ktoré v súvislosti s ňou vyvíjala rôzne aktivity, sme už písali. Dnes prinášame nové fakty.

Občianske združenie Za zdravú Patrónku adresovalo našej redakcii list, v ktorom sa ohradilo proti tvrdeniam, že výstavbu diaľničného úseku D2 odložili na rok 2001 pre oneskorené vydanie územného rozhodnutia Okresným úradom Bratislava 4 a odvolanie sa bratislavských občianskych združení proti nemu.

Občianske združenie, ktoré presadzovalo myšlienku zastrešenia Mlynskej doliny, namietlo, že sa proti územnému rozhodnutiu neodvolalo ono, ale Slovenská správa ciest (SSC). Tým SSC podľa združenia Za zdravú Patrónku porušila ústnu dohodu uzatvorenú na širšom rokovaní u primátora, ktorý mal neskôr tiež porušiť svoj sľub, keď stiahol podmienku magistrátu požadujúcu zastrešenie dopravných komunikácií v Mlynskej doline.

Krajský úrad po zrušení tejto požiadavky magistrátu podľa občianskeho združenia okamžite vyhovel odvolaniu SSC. Občianske združenie, ktoré na spomenutom stretnutí u primátora ponúklo aj bezplatné spracovanie štúdie zastrešenia dopravných komunikácií v Mlynskej doline, sa netají sklamaním nad tým, že sa táto myšlienka nepresadila.

Podľa vyjadrenia hovorkyne SSC Viktórie Kmeťovej je požiadavka občianskeho združenia na zastrešenie Mlynskej doliny ako riešenie situácie vyvolanej diaľnicou neadekvátna, pretože hlukové hladiny už v súčasnosti dosahujú 65 - 75 dB, čo je asi o 15 % viac, ako pripúšťajú normy. ,,Takáto konštrukcia by pôsobila ako tunel s potrebou osvetlenia a vetrania,“ uviedla V. Kmeťová. ,,Okrem nákladov na výstavbu, čo by bolo niekoľko sto miliónov korún, náklady na prevádzku tunela predstavujú cca 4 miliónov korún za rok.“

Ako ďalej uviedla V. Kmeťová, územné rozhodnutie na stavbu je už vydané a v súčasnosti sa vykonáva príprava stavby, v rámci ktorej sa uskutoční tender na jej dodávateľa. Výstavba by sa mala rozbehnúť na jeseň tohto roka.

Pre úplnosť pripájame niekoľko faktov o tejto toľko diskutovanej stavbe. Diaľnica D2 na úseku Lamačská cesta - Staré grunty, ktorá má odľahčiť extrémne preťaženú križovatku na Patrónke asi o 40 % dopravy, bude nadväzovať na už vybudovaný úsek. Má byť 3090 m dlhá a jej súčasťou bude 1440 m dlhý tunel. Má sa odkláňať smerom na čerpaciu stanicu pohonných hmôt Benzinol, križovať komunikáciu Polianky, pokračovať cez Mokrohájsky lesík a ďalej tunelom pod kopcom Sitina a areálom SAV.

Z tunela má vychádzať v blízkosti súčasného hlavného vchodu do zoo a oblúkom sa má napojiť na už prevádzkované diaľničné predmostie Lafranconi. Jej výstavba bude stáť vyše tri a pol miliardy korún.

(lau)

Páčil sa vám článok?