Rádio Expres hygienické normy dodržalo

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Niekoľkomesačná kampaň Občianskeho združenia Kalvária - Slavín a Nadácie Horský park proti vysielaču Rádia Expres na Murmanskej výšine v Bratislave vyvrcholila článkom v minulom vydaní novín, ktorý prinášal niekoľko závažných zavádzajúcich informácií.

Autor článku, Kamil Procházka tvrdí, že Rádio Expres začalo vysielať „bez náležitostí požadovaných vyhláškou“. Rádio Expres začalo vysielať podľa platného prevádzkového povolenia č. 9010601/008 vydaného Telekomunikačným úradom SR dňa 11. 08. 2000. Tvrdenia, že žiarenie v obytných domoch na Ul. francúzskych partizánov, na Baránku a na Majakovského ulici presahuje povolenú hodnotu, priamo vyvracajú výsledky nezávislých meraní Štátneho zdravotného ústavu Slovenskej republiky - kompetentného a nezávislého orgánu.

V Protokole o meraní úrovne elektromagnetického poľa rádiových frekvencií č . 307/2000 sú namerané kumulované hodnoty elektromagnetického žiarenia pre uvedené miesta v hodnotách od 1,0 do 2,0 V. V záverečnom vyhodnotení protokolu stanovisko ŠZÚ SR konštatuje, že na miestach trvalo obývaných obyvateľstvom „pobyt profesionálnych pracovníkov ani pobyt obyvateľstva nemusí byť obmedzený a úroveň ožiarenia na týchto miestach vyhovuje požiadavkám Vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR č. 123/1993 Z. z. o ochrane zdravia pred nepriaznivými účinkami elektromagnetického poľa“. V miestach pri vysielači a v jeho okolí, kde sa však nenachádzajú obytné budovy, je odporučený obmedzený pobyt obyvateľstva.

Merania Jozefa Lagu, „tvorcu technickej normy v danom odbore“ (takto autor článku definoval odbornosť nimi prezentovaných meraní) teda priniesli iné výsledky, ako oficiálne výsledky meraní kompetentného orgánu. Takéto „výsledky“ nakoniec organizátori petície prejudikovali už vo chvíli, keď zbierajúc podpisy, vyzývali občanov letákmi „Zabráňte nebezpečnému žiareniu“. Pán Lago vystupoval za organizátorov petície na tlačovej konferencii jej organizátorov a novinárom nedokázal odpovedať na otázku, s akými výkonmi vysielajú iné rozhlasové stanice v Bratislave. Sú to výkony 400-násobne vyššie ako vyžiarený výkon vysielača Rádia Expres. Na mieste zbierania podpisov - v obľúbenej Horárni v Horskom parku, je podľa meraní Rádia Expres vyššia úroveň žiarenia z Kamzíka ako z vysielača Expresu.

Rádio Expres vysiela na najmodernejších vysielacích technológiách, aké sú v súčasnosti dostupné, a jeho sieť bola budovaná na filozofii nízkych, ale presne zameraných vyžiarených výkonov. Sieť vysielačov Rádia Expres patrí k najekologickejším v celej strednej a východnej Európe.

Občanov organizátori petície zavádzajú neúplnými a zbytočne zdramatizovanými informáciami. Ostro sa postavili proti najekologickejšiemu projektu v oblasti vysielania na Slovensku. V Horárni rozdávajú výsledky meraní, ktoré sa odlišujú od výsledkov nezávislého štátneho orgánu. Prečo? Túto otázku by mali organizátorom položiť občania, ktorým niekto podsúval zavádzajúce informácie a ktorých podpismi sa oháňa v ťažení proti novému subjektu na mediálnom trhu. Rádio Expres postupuje podľa zákonov a rozhodne sa ohradzuje proti ohováraniu, že poškodzuje zdravie obyvateľov.

Mgr. Eva Babitzová,
obchodno-marketingová riaditeľka Rádia Expres

Páčil sa vám článok?