Krvná plazma u zubára? Odborník vysvetlil, ako ju využiť pri trhaní zubov múdrosti

8.10.2020
0

Zdroj: Archív P.Ch.

Páčil sa vám článok?

Zuby múdrosti už potrápili nejedného z nás. Spája sa s nimi množstvo otázok, preto sme sa spýtali odborníka stomatológa MUDr. Piotra Chrzanowskeho, čo vás pri tomto výkone čaká a ako sa po ňom čo najrýchlejšie zotaviť. 

Zuby múdrosti alebo inak tretie stoličky sú posledné prerezávajúce sa trvalé zuby a s našou inteligenciou nemajú nič spoločné. Ich ľudové pomenovanie súvisí s vekom, v ktorom sa prerezávajú, mávajú atypický tvar a ich korene sú pomerne dosť zahnuté. Tieto zuby sa zvyčajne objavujú vo veku 17-  25 roka života. Bývajú strašiakom pre ľudí, preto sme sa spýtali odborníka stomatológa MUDr. Piotra Chrzanowskeho, čo vás pri tomto výkone čaká a ako sa po ňom čo najrýchlejšie zotaviť. 

V úvode nám vysvetlil, že keď počujeme u zubára, že je potrebné odstrániť zub múdrosti, nemusíme robiť paniku. Zodpovedal aj to, či sa bojíme niečoho oprávnene a či môže zubný lekár urobiť viac ako len vytrhnúť zub a prípadne zašiť ranu. Sú komplikácie bežné? Ich prerezávanie môže prebiehať asymptomaticky, čo znamená bez príznakov, alebo môžu spôsobovať mnohé nepríjemné podnety. Preto ich ponechanie v ústach sa podľa slov MUDr. Chrzanowskeho vždy posudzuje individuálne.

Zdroj: Archív P.Ch.

​Stomatológ MUDr. Piotr Chrzanowski

Ako ďalej podotýka, samotná extrakcia osmičky väčšinou nie je zložitý postup a problémy alebo možné komplikácie, s ktorými sa môžeme stretnúť, by sa mali brať do úvahy na mnohých úrovniach. Napríklad aj to, či bol vytrhnutý zub v hornej čeľusti alebo v sánke. „Ako vieme, gravitačná sila napomáha zvyškom jedla sa veľmi ľahko dostať do malých štrbiniek popri stehoch do rany, ak nie je možné ranu dôkladne zašiť. Preto, keď sa zaoberáme komplikáciami, najčastejšie sa týkajú zubov práve v sánke,“ spresňuje.

Zdroj: Archív P.Ch.

​MUDr. Chrzanowski dopĺňa, že dôležitým faktorom, ktorý môže spôsobiť možné komplikácie, je aj stav zuba a ďasien v jeho bezprostrednej blízkosti. Či je v okolí extrahovanej stoličky zubný kaz, zápalový proces, baktérie alebo či je zub bolestivý. „V prípade bolesti sa veľmi zriedka rozhodneme o okamžitej extrakcii, samozrejme, závisí to od klinickej situácie,“ hovorí a dodáva, že najbežnejšou komplikáciou po extrakcii je suché lôžko (alveolitis sicca). „Pre vysvetlenie, je to stav, pri ktorom dochádza k strate koagula (zrazeniny). Najčastejšie je to spôsobené zápalom alebo pacient chtiac-nechtiac zrazeninu odstráni sám, napríklad vyplachovaním úst v deň extrakcie,“ vysvetľuje Chrzanowski. Vtedy sa subjektívne  pacient cíti veľmi zle, môžu sa vyskytnúť bolesti vyžarujúce do oblasti spánkov a uší, lieky proti bolesti nepomáhajú a samotná liečba tohto stavu nie je ľahká a niekedy trvá aj 2 - 3 týždne.

​Stomatológ objasňuje, ako zabrániť týmto postextrakčným komplikáciam, prípadne, ako je možné ich minimalizovať. Správne hojenie tkanív v rane je podľa neho prioritným faktorom terapeutického úspechu s tým, že hojenie tkanív regeneráciou dáva najlepšiu šancu na rýchle, bezbolestné a bezproblémové vyhojenie rany po extrakcii. „Dnes je riešením na takéto jednoduché hojenie rany bez komplikácií konglomerát získaný z krvi pacienta technikou PRF, ktorým extrakčnú ranu vyplníme. PRF membrána (Platelet Rich Fibrin) predstavuje zložku krvi, presnejšie frakciu krvnej plazmy a ide o fibrín bohatý na krvné doštičky,“ vysvetľuje. Ide o o autogénny materiál získaný z krvi pacienta pred zákrokom, ktorý obsahuje zmes rastových faktorov, stimulujúcich hojenie tkanív. Funguje to tak, že sa krv pacienta odoberie do skúmavky (množstvo krvi závisí od rozsahu zákroku, napr. 10 ml) ešte pred samotným trhaním zuba zo žily na ruke.

Zdroj: Archív P.Ch.

​Skúmavka s krvnou plazmou

Následne sa skúmavky s krvou vložia do centrifúgy na stanovený čas, v ktorej prostredníctvom odstredivej sily dochádza k oddeleniu plazmy od ostatných zložiek krvi. Táto oddelená plazma bohatá na fibrín sa vloží do rany po extrahovanom zube a stáva sa matricou pre hojenie a rekonštrukciu tkaniva.

Zdroj: Archív P.Ch.

Centrifúga, ktorá slúži na oddelenie krvnej plazmy od ostatných zložiek krvi

Výhodou je to, že tento postup získavania PRF materiálu je rýchly a jednoduchý a veľký význam tu zohráva prakticky úplná absencia zápalových procesov. „U pacientov, ktorí podstúpili ošetrenie technikou PRF po extrakcii napr. zuba múdrosti boli príznaky bolesti zanedbateľné a hojenie bolo nekomplikované a veľmi rýchle v porovnaní s pacientmi, u ktorých nebol aplikovaný PRF materiál do rany,“ dodáva pre banoviny.sk Chrzanowski. Jeho slová potvrdzuje aj pacientka Michala, ktorá tento zákrok nedávno u neho absolvovala. "Bola som na kontrole, vraj sa všetko ukážkovo hojí, o týždeň pôjdu von stehy a som ako nová. Zvládla som to úplne bez liekov od bolesti, samú ma to prekvapilo," povedala nám po zákroku.

Zdroj: Archív P.Ch.

​Preto pre tých, ktorí sa obávajú komplikovaných zákrokov a možných komplikácií u zubov múdrosti, odporúča zvážiť návštevu ambulancie, kde pacienti môžu byť ošetrení za pomoci techník s využitím PRF membrány.

(nc) 

Páčil sa vám článok?